Președintele Africii de Sud acuză Uniunea Europeană de ”protecționism”, după ce Bruxelles-ul a impus anumite reguli importurilor de portocale din țara sa, dar vânzările de portocale pe piața europeană au crescut!

Președintele Africii de Sud acuză Uniunea Europeană de ”protecționism”, după ce Bruxelles-ul a impus anumite reguli importurilor de portocale din țara sa, dar vânzările de portocale pe piața europeană au crescut! Președintele Africii de Sud acuză Uniunea Europeană de ”protecționism”, după ce Bruxelles-ul a impus anumite reguli importurilor de portocale din țara sa, dar vânzările de portocale pe piața europeană au crescut!

Președintele Cyril Ramaphosa a condamnat marți, 25 aprilie 2023, Uniunea Europeană, pentru restricțiile asupra exporturilor de citrice din Africa de Sud, aplicate începând de anul trecut, pentru a preveni introducerea în spațiul comunitar a unor dăunători din categoria moliilor ( Cydia pomonella ), restricții care au dus la pierderea unor cantități mari de citrice, degradate din cauză că au rămas la bordul vapoarelor staționate în porturile europene.  

Uniunea Europeană cere furnizorilor de citrice, în special de portocale proaspete, din Africa de Sud să supună fructele unui tratament termic cu frig care să elimine insectele și ouăle acestora. 

Ramaphosa s-a declarat „dezamăgit de actele (UE) de… protecționism împotriva” produselor agricole ale țării sale, „cel mai recent împotriva citricelor noastre”.

În iulie 2022, ca urmare a deciziei Bruxelles-ului, Africa de Sud a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), ca noile cerințe de siguranță pentru importurile de citrice să fie anulate. 

„Acum suntem al doilea cel mai mare exportator de citrice din lume și credem că deciziile recente ale UE sunt inechitabile”, a spus Ramaphosa în timpul unei mese rotunde la care participa și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, aflat în vizită la Pretoria.

Ramaphosa i-a spus lui Niinisto că se așteaptă ca Helsinki ”să pledeze împotriva creșterii protecționismului în Uniunea Europeană și în favoarea comerțului liber”.

Când reglementările europene au intrat în vigoare, anul trecut. navele care transportau peste 1.000 de containere cu citrice sud-africane erau deja pe mare, în drum spre Uniunea Europeană, iar când au ajuns la destinație, descărcarea mărfurilor a fost interzisă, potrivit unei asociații a cultivatorilor de citrice.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, foto Wikipedia

Africa de Sud se situează pe locul doi în topul mondial al exportatorilor de citrice, cu o valoare a tranzacțiilor de 2 miliarde de euro, anual.

Lantulalimentar.ro a consultat statisticile Comisiei Europene și a descoperit că importurile de portocale proaspete din Africa de Sud au crescut în pofida aplicării regulilor europene privind tratarea termică. 

Decizia UE a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în 21 iunie 2022. În iulie 2022, impactul a fost sever: 22.561 t, față de 54.849 t, în 2021. În august, luna diferența s-a atenuat: 71.005 t, față de 87.697 t, în august 2021.

În septembrie însă, situația s-a răsturnat: 123.968 t, față de 118.176 t, în 2021. 

În octombrie 2022, exporturile de portocale fresh din Africa de Sud către Uniunea Europeană au luat avânt: 145.687 t vs 126.773 t, în octombrie 2021.

În noiembrie 2022: 11.195 t vs 5720 t, în decembrie 1.853 t vs. 532 t și în ianuarie 2023, 62 t vs 24 t. De precizat că în perioada decembrie – mai, importurile de portocale fresh din Africa de Sud sunt scăzute, în mod obișnuit. 

Prin urmare, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, denunță protecționismul european, care este, în fond, o măsură de ordin fitosanitar, într-o perioadă când vânzările de portocale fresh din țara sa pe piața comunitară sunt mai mari decât înainte de aplicarea noilor reguli.

De precizat că Africa de Sud este membru al BRICS, alături de Brazilia, Rusia, India și China. Președintele Ramaphosa a declarat că țara sa ar putea să se retragă din acordul cu Curtea Penală Internațională, care a emis în martie, anul acesta, un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin ar putea participa anul acesta la un summit BRICS, la Pretoria, care l-ar putea aresta, dacă Africa de Sud menține acordul cu Curtea Penală Internațională. O eventuală renunțare la acordul cu CPI, ar scuti Pretoria de obligația de a-l aresta pe Putin.

Oricum, supuse tratamentului termic cerut de Bruxelles, portocalele din țara africană vor ajunge mai departe pe piața europeană. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Președintele Africii de Sud acuză Uniunea Europeană de ”protecționism”, după ce Bruxelles-ul a impus anumite reguli importurilor de portocale din țara sa, dar vânzările de portocale pe piața europeană au crescut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *