Presa bulgară: Imagini cutremurătoare, la frontiera bulgaro-turcă, cu transportul de vite din România

vaci la o ferma Sursa foto: Pixabay

Problema privind transportul de animale în Uniunea Europeană a apărut din nou în prim plan, după cazul unui transport de animale vii din România, blocat la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, transmite postul  național de radio din Bulgaria (BNR), citat de Rador Radio România.

Un nou caz în care animalele stau încuiate zile întregi într-un camion la graniţă, fără a putea ieşi pentru a fi îngrijite, demonstrează încă o dată că legislaţia trebuie modificată. Deja de 10 zile, aproape 50 de vaci sunt încuiate într-un camion din cauza suspiciunii de pestă.

Cazul nu este fără precedent. Pentru a doua oară în decurs de două luni, autorităţile veterinare turce nu au permis animalelor transportate din Uniunea Europeană să treacă graniţa. “70 de vaci din Germania au fost blocate în acelaşi mod. Apoi, cazul s-a încheiat printr-o sacrificare extraordinară a animalelor în Turcia, unde acestea nu au fost asomate în prealabil.

Vezi detalii

Adică, erau pe deplin conştiente”, a explicat pentru postul de radio BNR Stefan Dimitrov, de la organizaţia civilă “Animale nevăzute”. La sfârşitul săptămânii trecute, s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica ce se întâmplă cu vacile într-un caz succesiv de blocare la frontieră.

“Imagini cutremurătoare: aproape 50 de vaci, dintre care cel puţin două au murit până acum, închise într-un camion, nemişcate de două săptămâni”. Preocupările organizaţiilor societăţii civile care lucrează pentru protejarea animalelor sunt legate de faptul că tratamentul acestora în timpul transportului şi incidente similare de blocare la frontieră sunt inumane.

“Aceste animale, majoritatea gestante, sunt închise în propriile fecale şi printre cadavre. Aşa supravieţuiesc”, a explicat Dimitrov. Sectorul ONG solicită ca animalele fie să se întoarcă de unde au venit, fie să fie plasate în carantină la graniţă. “Legislaţia europeană prevede posibilitatea ca acestea să fie plasate în carantină pe teritoriul bulgar”.

Cu toate acestea, inspectorul-şef sanitar veterinar al Bulgariei, Ilian Kostov, a respins categoric aceste propuneri, mai ales din motive de sănătate: “În legislaţia europeană, avem o cerinţă specială conform căreia returnarea animalelor pe teritoriul UE se efectuează numai din ţări incluse într-o listă de state şi teritorii din care este permisă introducerea în Uniune. Turcia nu figurează pe această listă”.

Potrivit inspectorului Kostov, de la începutul acestui an, pe teritoriul Turciei au fost declarate trei boli foarte periculoase ale rumegătoarelor paricopitate. Dr. Ilian Kostov a respins afirmaţia operatorului român potrivit căruia, animalele nu au fost examinate de un inspector vamal turc, spunând că la Postul de Frontieră Kapikule a fost efectuat un control fizic, fiind depistate animale suspecte de a fi bolnave.

“Turcia a interzis importul de ovine, caprine şi bovine din regiunea Constanţa, România, începând din 8 august”.

Dr. Kostov a subliniat că românii nu au prezentat permisul necesar din partea autorităţilor veterinare turce pentru a permite transporturi de animale vii din regiunea Constanţa. În timp ce instanţa decide care dintre cele două ţări nu respectă legea, Bulgaria participă activ la soluţionarea problemei animalelor aflate în dificultate, a subliniat inspectorul-şef sanitar veterinar.

Marţi, la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, a avut loc o întrevedere cu directorul coordonator adjunct sanitar veterinar din România, dr. Laszlo Nagy: “Am împărtăşit opinia unanimă că autorităţile turce descarcă aceste animale la punctul de odihnă până la procedurile legale dintre operatorul român şi destinatarul turc al mărfii”.

În prezent, potrivit doctorului Kostov, animalele continuă să fie ţinute în camionul de lângă Punctul de Trecere a Frontierei Kapitan Andreevo, fiind în grija autorităţilor veterinare bulgare, sunt hrănite şi adăpate, dar nu pot fi eliberate din cauza riscului pentru sănătate.

“Operatorii şi organizatorii acestor transporturi sunt responsabili pentru un tratament uman. Potrivit informaţiilor noastre, şoferul român a încuiat camionul şi a părăsit zona punctului de trecere a frontierei”. Până la modificarea legislaţiei actuale, calea de ieşire din situaţie este ca aceste animale fie să fie sacrificate, fie transportate într-o a ţară terţă, dar fără a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

“Acest caz este pur şi simplu un simptom al unei probleme sistematice”, a subliniat ecologistul Tihomir Dimitrov de la Fundaţia “Vier Pfoten”, iar protectorii animalelor doresc să schimbe multe lucruri: “Vrem să limităm intervalul de temperatură în care pot fi transportate animalele vii, să reducem durata transportului, să interzicem exporturile în ţări terţe”.

Sursa: BNR / Rador Radio România / Traducerea: Daniela Dumitru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *