Politică și agricultură: liberalul Oros din nou la minister, iar Comisia pentru Agricultură condusă din nou de un membru al PSD; pentru prima oară USRPLUS are un vicepreședinte

România a alocat prin programul LEADER aproape 350.000.000 de euro, dar este singura țară din cele zece auditate care nu a definit standarde de calitate pentru strategiile de dezvoltare locală; banii europeni, cheltuiți mai mult pentru utilaje agricole România a alocat prin programul LEADER aproape 350.000.000 de euro, dar este singura țară din cele zece auditate care nu a definit standarde de calitate pentru strategiile de dezvoltare locală; banii europeni, cheltuiți mai mult pentru utilaje agricole

Rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie au produs anumite schimbări în instituțiile politice care decid pentru sectorul agricol din România, dar PNL și-a păstrat portofoliul Agriculturii, iar acesta i-a fost atribuit tot lui Adrian Oros.
Totodată, PSD și-a păstrat conducerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, dar președinte este acum Adrian Chesnoiu, fost șef al AFIR.

În schimb, la Senat, șefia Comisiei pentru Agricultură nu mai este deținută de PSD, ca în legislatura precedentă, ci a revenit acum PNL, președinte fiind George Scarlat, fost secretar de stat la MADR, în guvernul Orban. Un alt fost secretar de stat în MADR, Emil Dumitru, ales pe listele PNL, este în prezent membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Așadar, cu Oros din nou ministru al MADR și cu un membru al PSD din nou la conducerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților putem spune că alegerile din 6 decembrie nu au produs nicio ruptură în sistem. Cam aceleași degete se află deasupra butoanelor.

Cu toate acestea, în această continuitate evidentă, există și germenii unor posibile viitoare conflicte. E bine știut faptul că între Adrian Oros și Alexandru Stănescu, fostul președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a existat o anumită colaborare transpartinică. Înainte să fie numit ministru, pentru prima oară, în noiembrie 2019, Oros a fost vicepreședinte în comisia respectivă. Adică, coleg cu Stănescu, un deputat neangajat în lupte politice deschise, recunoscut mai degrabă pentru relații non-conflictuale cu colegii din celelalte partide. Stănescu nu a mai candidat pentur un nou mandat.

Adrian Oros, ajuns deja ministru, și-a văzut votate în plenul C.D. două legi care vizau avantaje pentru medicii veterinari, ministrul fiind de profesie chiar medic veterinar. Prima lege, care acordă medicilor veterinari concesionari o indemnizație de 10.000 lunar, își produce deja efectele, un medic veterinar având dreptul să încaseze chiar 20.000 de lei lunar dacă a încheiat două contracte cu DSVSA. Imediat după votul din CD, Alexandru Stănescu a salutat public rezultatul votului. Cea de-a doua lege, care permitea medicilor veterinari să comercializeze medicamente, a fost votată de deputați, dar a picat recent la CCR.

Noul șef de comisie provine tot din județul Olt, ca predecesoul său. Are același prenume ca al ministrului. O fi de bine? Poate, dacă între timp Chesnoiu o fi uitat că a părăsit șefia AFIR la scurt timp după ce liberalii au venit la guvernare, mai exact în decembrie 2019. Atunci, prin ordin de ministru, Chesnoiu a fost trimis șef la Buzău.

Sorții i-au fost favorabili politicianului din Caracal: a candidat în 6 decembrie pe listele PSD Olt, a câștigat și acum este șef al Comisiei pentru Agricultură în C.D. Deține șefia, dar nu are majoritate în comisie. Sunt numai 7 membri de la PSD, în timp ce noua coaliție politică are 13 membri ( 7 PNL, 4 USRPLUS, 2 UDMR ). Un deputat este de la Minorități. Totodată, cei trei vicepreședinți sunt ai coaliției: Gheba Daniel-Sorin USR PLUS, Giugea Nicolae PNL, Magyar Loránd-Bálint UDMR.

Rămâne de văzut cum vor fi relațiile lui Adrian Oros cu noua Comisie pentru Agricultură din C.D., ce inițiative legislative vor fi promovate de membrii comisiei și ce succes vor avea în plen. Uniunea Europeană se pregătește deja de transformări majore ale sectorului agro-alimentar și va fi interesant de văzut cum vor răspunde și cum vor acționa instituțiile românești, cu decidenții vechi și noi.

foto Lantulalimentar.ro

România a alocat prin programul LEADER aproape 350.000.000 de euro, dar este singura țară din cele zece auditate care nu a definit standarde de calitate pentru strategiile de dezvoltare locală; banii europeni, cheltuiți mai mult pentru utilaje agricole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *