Piața cărnii de porc: exporturile Uniunii Europene ar putea scădea anul viitor cu 10% din cauza PPA și a creșterii producției interne în China; care e situația în România

Măcelarii spanioli, obligați de guvern să instaleze camere video în abatoare; Spania este cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană Măcelarii spanioli, obligați de guvern să instaleze camere video în abatoare; Spania este cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană

În ciuda faptului că, în prezent, exporturile de carne de porc sunt în creștere, anul viitor va exista o scădere de 10% a volumelor exportate către țări terțe, potrivit unei estimări făcute de experții europeni. Exporturile UE vor fi influențate de modul în care sunt gestionate cazurile de pestă porcină africană în Germania și alte țări, dar și de decizia partenerilor comerciali ( care au suspendat importurile de carne de porc din Germania, din cauza PPA ) de a cumpăra carne de porc din regiunile germane libere de pestă porcină africană. Ministrul german al Agriculturii, Julia Klockner discută deja problema regionalizării comerțului cu o misiune japoneză sosită în Germania, iar negocierile sunt în curs cu China și Coreea de Sud pentru aceeași chestiune, informează euromeatnews.com.

“Berlinul trebuie să preseze principiul regionalizării în discuțiile cu China și Coreea. Întreaga Germanie nu ar trebui să aibă o interdicție pe termen lung de export. Obiectivul nostru trebuie să fie stabilizarea prețurilor. O nouă scădere a prețurilor ar pune în pericol întreaga producție germană de porc, în special în micile ferme de familie din sudul Germaniei “, a declarat un purtător de cuvânt al grupului german Mueller Group, potrivit Reuters.

Prețul mediu al porcului în Germania a scăzut cu 0,20 EUR în primele două săptămâni de la confirmarea virusului PPA la mistreți.

Până în septembrie, Germania avea o cotă de 14% pe piața de porc chineză. Acum, golul creat de interdicția impusă de Beijing rămâne să fie umplut de alți actori importanți precum Brazilia, SUA, Spania și Olanda. China a importat 3,29 milioane de tone de carne de porc în primele nouă luni ale anului 2020, în creștere cu 132% față de aceelași interval al anului trecut, conform datelor vamale. Cu toate acestea, datele oficiale publicate de Beijing arată o creștere a producției interne de carne de porc, iar experții din diferite țări sunt siguri că China își poate reduce semnificativ importurile de carne de porc în 2021.

În România, prețul mediu de piață în viu a fost în săptămâna 5 – 11 octombrie, 564,95 lei, cu 2% mai mic decât în săptămâna precedentă și cu 19,5% mai mic decât în același interval al anului trecut. Au fost clasificate 39.568 de carcase din care 5.988 ( 7,76% ) au provenit din comerțul intracomunitar.

În Romania la data de 08.10.2020 pesta porcină africană (PPA) evolua în 40 de județe din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât și mistreții, în 2 județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în 2 județe sunt afectați numai porcii domestici. În 8 octombrie erau active 541 de focare PPA, cu 16 mai multe decât la 2 octombrie, din care 10 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A.

Măcelarii spanioli, obligați de guvern să instaleze camere video în abatoare; Spania este cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *