Peste 20 de persoane au murit în Africa de Sud după ce au consumat alimente din magazinele locale/Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copii/Autoritățile fac investigații și iau măsuri în primul rând de conștientizare a publicului cu privire la siguranța alimentelor

peste 20 de decese după ce au consumat alimente din magazinele locale Foto: Foodsafetynews

Peste 20 de persoane au murit într-o provincie sud-africană după ce au consumat alimente din magazinele locale. Premierul provinciei Gauteng, Panyaza Lesufi, a declarat că majoritatea deceselor au fost la copii cu vârsta cuprinsă între șase și nouă ani, notează Foodsafetynews.

„Prima abordare în provincie a fost adoptarea unui mecanism de raportare, deoarece avem atât de multe decese care au loc, încât vrem să le izolăm pe cele care sunt de origine alimentară și pe cele care au nevoie de atenția noastră imediată. Departamentul de Sănătate a primit această sarcină. Ne-au dat raportul lor preliminar și, în acel raport, au indicat decesele care au fost înregistrate până acum. Putem confirma că suntem la 23 de [decese], ceea ce este un lucru trist”, a spus el.

Autoritățile iau măsuri

Cel puțin 441 de cazuri de toxiinfecție alimentară au fost raportate în provincie până în acest an. Multe incidente au avut loc în jurul școlilor, restul s-au produs în cadrul comunității.

Vezi detalii

Lesufi, membrii Consiliului Executiv, și primarii s-au întâlnit recent pentru a discuta situația. Lesufi a introdus noi reglementări ca răspuns la cazurile de toxiinfecții alimentare asociate magazinelor spaza (mici magazine de cartier, de obicei operate independent, care vând produse de bază și alte articole necesare în comunitățile locale).

„Am fost cu toții de acord că abordarea acestor probleme necesită o abordare cuprinzătoare care să implice reglementări mai stricte, o mai bună aplicare a legilor existente și o conștientizare sporită a publicului cu privire la pericolele potențiale asociate cu achiziționarea de la magazine spaza nereglementate și comercianți informali”, a mai spus el.

Magazinele spaza vor trebui, de asemenea, să se reînregistreze și vor fi demarate programe educaționale și de conștientizare a siguranței alimentelor.

Municipalitățile au fost sfătuite să implementeze o strategie care include aplicarea regulamentelor și educarea și instruirea proprietarilor de magazine spaza și a personalului cu privire la practicile de siguranță alimentară. Aceasta va include manipularea, depozitarea și tehnicile de gătit adecvate a alimentelor. Se așteaptă ca municipalitățile să stabilească un sistem de inspecții regulate de către autoritățile locale de sănătate pentru a asigura conformitatea cu reglementările privind siguranța alimentară.

De asemenea, aceștia au fost însărcinați să lanseze campanii de conștientizare a comunității pentru a împărtăși cunoștințele despre siguranța alimentelor, semnele de deteriorare și procesul de raportare a practicilor nesigure.

Președintele abordează problema

La începutul acestei luni, președintele Cyril Ramaphosa a declarat că problema este abordată „la cele mai înalte niveluri de guvernare”.

„Am pierdut în ultimele săptămâni câțiva copii de școală, care au murit ca urmare a unor substanțe chimice găsite în alimentele sau gustările pe care le-au mâncat și le-au cumpărat din magazinele spaza. Deci, această chestiune este tratată la cel mai înalt nivel, iar diversele noastre departamente și agenții lucrează non-stop”, a spus președintele.

Ramaphosa i-a îndemnat pe părinți să rămână vigilenți și să se asigure că copiii lor consumă alimente numai din surse de încredere.

„Ne voi spune nouă, ca părinți, să avem grijă și să ne asigurăm că copiii noștri primesc mâncare doar din locuri pe care le considerăm locuri sigure, dar vom prezenta o directivă și o direcție clară în această chestiune.”

În octombrie, ministrul Sănătății, Aaron Motsoaledi, a declarat că șase copii din Naledi, Soweto, au murit din cauza ingestiei de Terbufos. Terbufos este o substanță chimică folosită în insecticidele organofosforate pentru combaterea insectelor și dăunătorilor pe unele culturi.

În Gauteng a fost impusă o interdicție generală vânzătorilor care vând alimente în jurul școlilor, dar Alianța Democrată a spus că o astfel de mișcare va distruge aceste mici afaceri. Poate avea, de asemenea, consecința neintenționată de a-i determina pe elevi să cumpere alimente, băuturi și gustări de la comercianți mai puțin scrupuloși și neconformi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *