Pepenele roșu este vedeta verii/Cât de multe beneficii poate aduce pentru sănătate banalul pepene/Cum îl alegi pe cel mai copt

Pepenele roșu este vedeta verii Foto: Pixabay

Pepenele roșu este unul dintre cele mai apreciate alimente pe timpul verii. Suculent și dulce, grozav la gust, pepenele este poate unul dintre cele mai hidratante alimente pe care le putem consuma vara. Dar puțini știu care sunt cu adevărat efectele lui în organism.
„Sunt cu siguranță impresionat de beneficiile sale pentru sănătate”, a declarat Tim Allerton, cercetător postdoctoral la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington al Universității de Stat Louisiana din Baton Rouge. „Fructele sunt întotdeauna parte a unei diete sănătoase. Dar combinația de nutrienți a pepenelui îl face special”, a mai spus Allerton pentru Heart.org.

Conține vitamine și minerale importante

Este o sursă bogată de minerale precum potasiu și magneziu. Este, de asemenea, o sursă bună de vitaminele C și A (plus betacaroten, care ajută la producerea vitaminei A) și are cantități rezonabile de vitaminele B1, B5 și B6. Toate acestea pentru doar 46,5 calorii pe o porție de o cană de pulpă.

Pepenele roșu este alcătuit în proporție de 92% din apă, ceea ce sugerează de ce pepenii strămoși au fost transportați în deșertul Kalahari din Africa încă de acum 5.000 de ani. Acest delicios are o linie genealogică. Unele versiuni ale pepenelui cunoscut azi sunt descrise în mormintele egiptene antice.

Ce are însă unic este concentrația sa de anumiți antioxidanți, care reglează radicalii liberi dăunători celulelor din organism. „Corpul nostru are propriul său sistem antioxidant, dar este util să primim un impuls din dietă. Iar pepenele roșu este o sursă bună de acești antioxidanți”, a spus Allerton.

Bun pentru tensiunea arterială

Licopenul, care conferă pepenelui culoarea roșie, este unul dintre acești antioxidanți, alături de vitaminele C și A. Licopenul acționează, de asemenea, ca un antiinflamator și a fost asociat cu reducerea riscului de accident vascular cerebral. Acesta este cel mai abundent în produsele din roșii gătite, dar nivelurile de licopen din pepenele roșu sunt cu aproximativ 40% mai mari decât cele din roșiile crude.

Pepenele roșu are, de asemenea, glutation, pe care Allerton l-a numit      antioxidant versatil și global”. Este, de asemenea, bogat într-un aminoacid numit citrulină, care a fost în centrul cercetărilor lui Allerton. Citrulina este, de asemenea, legată de producția de oxid nitric, care este important pentru sănătatea vaselor de sânge. Mai multe studii mici sugerează că citrulina din extractul de pepene roșu ar putea reduce tensiunea arterială, deși aceste efecte au fost observate la persoanele care au consumat echivalentul a mai mult de un kilogram de pepene roșu pe zi timp de șase săptămâni. Asta înseamnă o cantitate foarte mare de pepeni.

Chiar dacă are zahăr natural și un indice glicemic ridicat – viteza cu care zahărul intră în fluxul sanguin – are o încărcătură glicemică scăzută. Asta înseamnă că efectul său real asupra zahărului din sânge este mic.

Cum alegi un pepene bine copt

Experții sunt de acord că secretul pentru a găsi un pepene copt este să căutați o pată galben-cremă de la locul unde pepenele s-a așezat pe pământ. Dacă pata pare mai mult albă decât galbenă, atunci pepenele poate să nu fie complet copt. Greutatea este, de asemenea, un semn al calității – cu cât este mai grea, cu atât este mai bună.

Dar majoritatea experților spun că nu puteți afla prea multe despre maturitatea unui pepene de la lovirea unuia. Așa că, probabil, puteți lăsa asta pe seama comedianților.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *