Ouă antice, descoperite în băi termale din Toscana, împreună cu statui din bronz, bijuterii și monede/ Unele ouă sunt intacte/ Specialiștii spun că acest lucru se datorează nămolului cald

oua Sursa foto: Discover Magazine

Statui antice, monede, bijuterii şi ouă încă intacte ce datează din perioadele romană şi etruscă au fost găsite în băile termale din sudul Toscanei, a anunţat ministrul Culturii din Italia marţi, când a prezentat cele mai recente descoperiri făcute la faţa locului, informează Reuters.

Arheologii au realizat săpături la San Casciano dei Bagni, un oraş situat pe un deal la aproximativ 160 de kilometri nord de Roma, începând din 2019. Ei au anunţat şi alte descoperiri remarcabile în ultimii doi ani, transmite Agerpres.

În San Casciano dei Bagni există un altar dedicat izvoarelor cu apă caldă folosite în scopuri tămăduitoare încă din secolul al III-lea î.Hr., a declarat ministrul italian. Etruscii şi romanii obişnuiau să depună ofrande în el, iar acestea sunt în prezent excavate.

Cea mai recentă descoperire, localizată la aproape cinci metri sub nivelul solului, include sculpturi din bronz masculine şi feminine, inclusiv cea a unui bărbat tăiat în două pe lungime, mii de monede, o coroană din aur şi un inel, pietre preţioase şi o serie de sculpturi care au forma unui şarpe.

Una dintre acestea din urmă are o lungime de aproape un metru şi reprezintă probabil o reprezentare a demonului Agathos, zeul asemănător unui şarpe cu barbă şi coarne din mitologia greacă, ce ar fi fost protectorul izvoarelor termale, a precizat ministrul italian.

Ar putea fi cea mai mare sculptură din bronz a acestui zeu descoperită până în prezent, a adăugat Ministerul Culturii, menţionând câteva statui mai mici ale sale care sunt deţinute de British Museum din Londra şi Muzeul Naţional de Arheologie din Napoli.

Mii de coji de ouă au fost de asemenea descoperite, precum şi ouă intacte sau având doar mici găuri în ele care lasă să se vadă gălbenuşul din interiorul lor, alături de nuiele decorate cu desene reprezentând plante şi conuri de pin, ca parte a primelor ofrande aduse acestui sanctuar.

Specialiştii sunt de părere că artefactele din San Casciano dei Bagni s-au conservat atât de bine de-a lungul secolelor datorită nămolului cald din izvoarele termale. Obiectele urmează să fie expuse într-un nou muzeu planificat să se deschidă în acest oraş la sfârşitul anului 2026.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *