O farmacistă sfătuiește femeile: „Nu luați Ozempic pentru a rămâne însărcinate!”/ În mediul on-line diverse femei infertile sau care luau contraceptive au declarat că administrându-și acest medicament pentru slăbit au dezvoltat o sarcină

ozempic Sursa foto: Pixabay/Robster_91

Medicamentul Ozempic a reprezentat o adevărată revoluție în tratamentul pentru slăbit. Acest medicament – creat inițial pentru tratamentul diabetului – a produs o schimbare majoră pentru mulți pacienți, deși în diverse ocazii medicii au avertizat că trebuie utilizat doar în circumstanțe specifice și prescrise, nu ca o „substanță miraculoasă”, arată ABC.

În acest sens, multe voci au încercat să clarifice dezbaterea despre Ozempic. Una dintre ele este Marián García, cunoscută pe rețele sociale sub numele de Boticaria García, care este nutriționistă și farmacistă și care a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii „Zapeando” de la LaSexta.

Experta a comentat despre presupusele cazuri ale unor femei cu diagnostic de infertilitate sau care luau metode contraceptive orale și care afirmă pe rețelele de socializare că au rămas însărcinate după ce au luat acest medicament.

Așa funcționează medicamentul

Potrivit farmacistei, Ozempic face parte din familia medicamentelor de tip agonist GLP-1. „Acționează asupra diferitelor părți ale corpului: în creier, creând senzația de sațietate; în stomac, încetinind golirea acestuia; și în pancreas, stimulând eliberarea de insulină și reducând nivelul de glucoză”, a explicat despre utilitatea acestui medicament.

Efectele suplimentare ale Ozempic

Boticaria García explică că „deși nu sunt menționate în fișa tehnică”, Ozempic poate avea și alte efecte asupra corpului uman: „În creier, aceste medicamente pot crea coneziuni, care se pot relaționa cu multe părți ale corpului, iar în viitor vom auzi mai multe știri despre ele. Acum, subiectul este fertilitatea”.

Relația dintre Ozempic și fertilitate

Farmacista menționează că mecanismul care se activează în organism nu este încă cunoscut cu exactitate, dar se știe că „există o relație între obezitate, excesul de grăsime și infertilitate; de exemplu, sindromul ovarelor polichistice este una dintre cauzele obezității”. De aceea, pentru Boticaria García, este „rezonabil să credem că un medicament care ajută la combaterea supraponderabilității și obezității ar putea ajuta și la afecțiunile asociate”.

Ea subliniază că nu este o veste surprinzătoare pentru cercetători și endocrinologi. Cu toate acestea, explică că „nu se poate ști” în ce măsură ar putea crește șansele unei sarcini prin administrarea acestui medicament, deoarece nu s-au realizat suficiente studii. „Știm însă cât de mult cresc șansele de a rămâne însărcinată prin pierderea în greutate. Dr. Cristóbal Morales explică faptul că, la persoanele cu infertilitate sau care nu ovulează, pierderea masei grase îmbunătățește fertilitatea cu 30%, iar ciclurile hormonale ale pacientelor se pot restabili, lucru cunoscut de mult timp”, afirmă ea.

Nu folosiți Ozempic pentru a rămâne însărcinată

În ciuda acestor cazuri virale, Boticaria García insistă că „trebuie să fie clar că, deocamdată, acest lucru nu este menționat în fișa tehnică” și, prin urmare, nu trebuie să se folosească Ozempic pentru a încerca să rămâneți însărcinată. „Nimeni nu ar trebui să meargă la ginecolog gândindu-se că aceasta este soluția; acestea sunt doar avertizări și acest lucru poate duce la confuzie”, avertizează ea.

Pentru cele care afirmă că au rămas însărcinate în ciuda utilizării pilulei contraceptive, farmacista subliniază că interferența nu a fost încă studiată, dar medicamentele sunt metabolizate în ficat „și atunci când mai multe sunt procesate în același loc, unul poate împiedica acțiunea celuilalt”, însă „această interferență nu este semnificativă pentru a justifica sarcinile”.

Trebuie acordată mai multă atenție și realizată o evaluare medicală individuală

Totul, insistă ea, trebuie evaluat de un medic în mod individual. „În prezent, nu există studii pe oameni care să fi evaluat schimbările în fertilitate cu ajutorul acestor medicamente”, explică ea. De asemenea, nu se poate exclude posibilitatea unor efecte colaterale hormonale, dar se menționează doar „ce ar putea urma”, nu doar în ceea ce privește fertilitatea, ci și pentru alte utilizări. În plus, concluzionează că trebuie să fim foarte precauți, deoarece, în general, „medicamentele și sarcinile nu se împacă bine”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *