Lipsa somnului este o problemă globală, iar România nu face excepție. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, peste o treime dintre adulții americani nu dorm cele șapte ore pe noapte recomandate pentru o sănătate optimă. Somnul insuficient nu doar că favorizează apariția unor afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și hipertensiunea, ci afectează și metabolismul, greutatea, memoria, atenția, nivelul de stres și sănătatea mintală, notează publicația Food Institute.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Mai mult decât atât, calitatea somnului este la fel de importantă ca durata lui. Semnele unui somn de slabă calitate includ dificultatea de a adormi, trezirile frecvente în timpul nopții și senzația de oboseală dimineața, chiar dacă a fost respectat numărul de ore recomandat.
Nucile și somnul: ce spune știința
Un studiu publicat recent în revista Food & Function arată că un consum zilnic de 40 de grame de nuci ar putea îmbunătăți calitatea somnului și reduce somnolența din timpul zilei la adulții tineri și sănătoși.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au descoperit că nivelurile de melatonină măsurate în probele de urină de seară ale participanților care au consumat nuci timp de patru săptămâni au fost semnificativ mai mari decât la cei din grupul de control. În plus, aceștia au adormit, în medie, cu 1,3 minute mai repede și au raportat o calitate mai bună a somnului, precum și mai puțină somnolență pe parcursul zilei.
Specialiștii explică aceste rezultate prin faptul că nucile conțin o combinație unică de nutrienți cu proprietăți benefice pentru somn, inclusiv melatonină, triptofan (precursor al melatoninei), magneziu și diverse vitamine din grupul B.
Totuși, concluziile trebuie privite cu prudență. Studiul a fost finanțat de California Walnut Commission și, de asemenea, a fost unul open label, adică participanții știau că aportul lor de nuci era monitorizat. Acest aspect ar putea influența rezultatele.
„Cercetătorii au testat o substanță naturală (nucile), iar aceasta pare să fi îmbunătățit câțiva indicatori subiectivi ai somnului. Datele sunt suficient de promițătoare pentru a justifica realizarea unui studiu controlat cu placebo în viitor. În absența unui control cu placebo, este imposibil să se determine validitatea concluziilor,” a declarat pentru The Food Institute Dr. Paul Muchowski, Ph.D., specialist în neuroștiințe instruit la UCSF și fondator al Defined Research, Inc.
Alte beneficii ale nucilor
Chiar dacă legătura dintre consumul de nuci și îmbunătățirea somnului necesită studii suplimentare, există suficiente motive pentru a le include în dietă. Nucile sunt bogate în vitamine, antioxidanți, acizi grași omega-3 și alți nutrienți care pot:

-
scădea nivelul colesterolului LDL („rău”),
-
reduce markerii de inflamație cronică,
-
preveni cancerul și bolile cardiovasculare,
-
îmbunătăți sănătatea intestinală și funcțiile cognitive.