„Nu le mai spune tapas! Riști să fii alungat din Țara Bascilor! Se numesc pintxos” / Cum se gătesc celebrele gustări și cum le-a descoperit actrița Eva Longoria

O farfurie cu pintxos Sursa foto: PxHere

Una dintre cele mai vechi culturi din Europa, nu doar din Spania, poporul basc are propriile reguli atunci când vine vorba de gastronomie. Iar tradiția pintxos (pronunțat pincios) este o emblemă a regiunii basce, diferită de mult mai cunoscutele tapas, notează CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Un pintxo (cuvânt care înseamnă „țepușă” în limba bască) este o gustare mică, de obicei servită pe o scobitoare, gândită să fie savurată dintr-o înghițitură sau două, în picioare, într-un bar, înainte de a merge mai departe la următorul local. Conceptul de bar hopping este esențial în cultura pintxos, iar acest ritual culinar e mai mult decât o simplă masă: e o experiență socială și culturală.

Actrița Eva Longoria a descoperit acest lucru în timpul filmărilor pentru documentarul „Eva Longoria: Searching for Spain”, în San Sebastián, capitala gourmet a regiunii basce. Împreună cu Marti Buckley, autoare americană stabilită de 15 ani în San Sebastián și expertă în bucătăria locală, Longoria a învățat repede că pintxos nu trebuie confundate cu tapas.

„Să nu cumva să numești un pintxo o tapa”, a spus Eva Longoria pentru CNN. „O să fii alungat din Țara Bascilor”.

Diferența dintre tapa și pintxo

Dacă un tapa este, de regulă, un aliment simplu, precum jamón sau creveți cu usturoi, un pintxo este o creație culinară în miniatură, gândită ca un mix exploziv de arome și texturi.

Un exemplu emblematic este Gilda, un pintxo clasic care poartă numele filmului din 1946 cu Rita Hayworth. Acesta combină o măslină manzanilla, ardei guindilla murați și o anșoa sărată din Cantabria, toate înșirate pe o scobitoare, în forma siluetei unei femei. Alt exemplu este La Delicia, care așază pe o felie de pâine o anșoa sărată, ou fiert, maioneză și un sos vinaigrette cu ceapă și pătrunjel. Un alt pintxo este reprezentat de ardei piquillo umpluți cu carne și prăjiți.

„Atât de multă măiestrie se regăsește în aceste gustări minuscule. Trebuie să fie o explozie de arome într-o singură înghițitură”, a spus Longoria. „Asta este un pintxo: o mușcătură gourmet”.

Cele mai bune baruri de pintxos sunt recunoscute de localnici pentru o specialitate unică. Însă în Țara Bascilor, pintxos nu sunt doar gustări ingenioase, ci o formă de a celebra identitatea locală și convivialitatea.

Un pintxo nu este cu adevărat pintxo fără barul care îl servește și fără compania cu care îl împarți

„Pintxos nu sunt doar despre ce mănânci, ci despre unde le mănânci și ce faci în acel moment. Sunt inseparabile de contextul lor cultural”, scrie Marti Buckley în cartea sa de rețete „The Book of Pintxos”.

Cu alte cuvinte, un pintxo nu este cu adevărat pintxo fără barul care îl servește și fără compania cu care îl împarți.

Una dintre rețetele emblematice incluse în volumul lui Buckley este Tosta de Bogavante, care este o felie de pâine rustică prăjită, acoperită cu carne de homar și o maioneză mediteraneană, servită la faimosul Bar Zeruko din San Sebastián. Autoarea o descrie astfel: „un lobster roll în stil Connecticut, cu un strop de maioneză mediteraneană”.

Prepararea acestei gustări presupune realizarea unei maioneze fine din ou, ulei de floarea-soarelui, sare, cava și un strop de stock de pește sau de homar, peste care se așază bucăți de homar rumenite ușor, ulei de pătrunjel și sare grunjoasă. Se servește cu un pahar de cava sau șampanie rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *