Minnesota, primul stat care țintește substanțele chimice din alimente / Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va impune producătorilor de alimente să testeze produsele pentru ftalați și să transmită un raport către Departamentul Agriculturii

Minnesota reduce utilizarea de substanțe chimice în industria alimentară Foto: Dreamstime

Senatoarea statului Minnesota, Heather Gustafson, speră să-și protejeze consumatorii de o clasă toxică de substanțe chimice care ajung în sistemul alimentar. Ea a introdus proiectul de lege SF 188, care are scopul de a pune presiune pe producătorii de alimente să reducă utilizarea și nivelurile de ftalați. Aceștia sunt plastifianți folosiți pentru a face materialele plastice mai flexibile și mai durabile și sunt folosiți la ambalajele din industria alimentară, unde pot contamina alimentele.

„Substanțele chimice din plastic sunt mult prea comune în alimentele pe care le consumăm și reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea noastră,” a declarat Gustafson într-un comunicat transmis publicației Food & Wine prin intermediul Consumer Reports. „Locuitorii din Minnesota au dreptul să știe dacă alimentele pe care le consumă și le oferă familiilor lor sunt contaminate cu ftalați toxici. Proiectul meu de lege va ajuta consumatorii să ia decizii mai sănătoase și va crea un stimulent puternic pentru producătorii de alimente să elimine substanțele chimice din plastic din produsele lor.”

Conform comunicatului Consumer Reports, proiectul de lege SF 188 vizează producătorii de alimente care vând produse ambalate în Minnesota. Dacă va fi adoptat, acesta le va impune companiilor să testeze produsele pentru ftalați și să transmită un raport către Departamentul Agriculturii, care va face publice nivelurile tuturor ftalaților detectați.

Cât de răspândiți sunt ftalații?

Consumer Reports a menționat că, în 2024, a investigat fast-food-uri și mărci populare din supermarketuri, găsind ftalați „în aproape fiecare aliment testat, adesea la niveluri ridicate.” Acesta a subliniat că ftalații ajung în alimente prin ambalaje, dar și prin contactul cu „plasticul din tuburi, benzile transportoare și mănușile folosite în procesarea alimentelor” și pot chiar să intre direct în carne și legume prin apa și solul contaminate. Unele produse conțineau 53.579 nanograme de ftalați, ceea ce înseamnă foarte mult.

Uniunea Europeană a interzis utilizarea anumitor ftalați în materiale plastice destinate contactului cu alimentele și a stabilit limite stricte pentru migrarea altor ftalați.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În Statele Unite, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) reglementează utilizarea ftalaților în materialele care intră în contact cu alimentele. Recent, FDA a interzis utilizarea a 23 de ftalați în ambalajele alimentare, menținând permisiunea pentru 9 compuși specifici.

Deși nu există limite specifice stabilite pentru concentrațiile de ftalați în alimente, FDA monitorizează și evaluează în mod constant siguranța materialelor care intră în contact cu alimentele pentru a proteja sănătatea publică.

Sunt substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin

Numeroase rapoarte științifice arată că ftalații sunt nocivi. Un studiu de revizuire a descoperit că aceștia sunt prezenți în „sânge, lichid amniotic și urină” și că sunt perturbatori endocrini. Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului definește perturbatorii endocrini ca fiind „substanțe chimice produse de om care pot imita, bloca sau interfera cu hormonii corpului” și care sunt „asociate cu o gamă largă de probleme de sănătate.”

Studiile clinice, menționează raportul, arată că ftalații pot perturba hormonii suficient de mult încât să cauzeze endometrioză, pubertate precoce, astm și obezitate. Consumer Reports a mai notat că alte studii arată că aceștia pot cauza diabet, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, tulburări neurodezvoltamentale și infertilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *