Ministrul Agriculturii a afirmat la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români din București că sistemul de irigații din România a trecut de 2800 de km canale cu apă/ Florin Barbu a anunțat și un nou program în sectorul creșterii porcinelor

ministrul agriculturii

România este în discuţii cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru o alocare suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii,  a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres. El a afirmat la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români, că anul acesta avem şi noi ‘autostrada apei’ pe canalele de irigaţii, respectiv peste 2.800 de kilometri de canale cu apă,

“Dacă vorbim de vegetal, cred că stăm foarte bine la producţiile agricole (…) Fac un anunţ în premieră: anul acesta, la producţia de grâu, am depăşit cu 1,7 milioane tone anul 2023 (…), iar asta se cunoaşte din programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. Cred că este cel mai important program în România în momentul de faţă pe sectorul vegetal (…) Nimeni nu dădea crezare că România poate aproba un program de 1,5 milioane de euro de reabilitare a celor 2,7 milioane de hectare care, până în 2027, dacă voi rămâne ministru al Agriculturii, vă garantez că vor fi reabilitate. În momentul de faţă suntem la 1,6 milioane de hectare reabilitate. Anul acesta am avut peste 2.800 de km de canal şi ne putem mândri că avem şi noi ‘autostrada apei’ pe canalele de irigaţii”, a afirmat Barbu, la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români.

Acesta a precizat că a susţinut la Comisia Europeană că apa gratuită pe infrastructura principală de irigaţii nu constituie ajutor de stat, adăugând că sunt discuţii cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru o alocare suplimentară de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii în România, practic o dublare a sumei prevăzute pentru acest program.

Vezi detalii

Ministrul a anunțat și un nou program în sectorul creșterii porcinelor

Potrivit ministrului, până la sfârşitul lunii decembrie va fi lansat un nou program în sectorul de porc din România, pentru a nu mai fi nevoiţi să apelăm la importuri de materie primă pentru activitatea de procesare. “În 2023, aveam două programe importante blocate la Ministerul Agriculturii, vorbim de reproducţie, sectorul avicol şi sectorul suin în România. Am finalizat partea de sector de pasăre. Practic, avem peste 10 milioane de locuri de cazare care sunt deja populate şi finalizate cu scheme de la Ministerul Agriculturii, din bugetul Ministerului de Finanţe, 46.000 de locuri de cazare în sectorul de reproducţie porc şi, în perioada următoare, se vor finaliza aceste ferme. Trebuie să venim cu un sprijin suplimentar pentru fermieri, astfel încât aceste ferme să poată fi populate cu aceste animale de reproducţie. Pentru că planul Ministerului Agriculturii în perioada următoare este de 1,4 miliarde de lei, până la sfârşitul lunii decembrie va fi lansat un nou program în sectorul de porc din România, de 60 de ferme cu 1.500 de scroafe de reproducţie şi 40.000 de îngrăşare. Toate aceste scheme de ajutor de stat au funcţionat foarte bine şi vrem să continuăm acest program pentru că, dacă avem procesare, trebuie să avem materie primă. Nu ne mai dorim să importăm materie primă. Vrem produse pe rafturile din retail. Este pentru prima oară când am reuşit la Ministerul Agriculturii să facem un Comitet de monitorizare din care fac parte, pe de o parte procesatorii, pe de altă parte retailerii, iar pe de altă parte Consiliul Concurenţei, sub îndrumarea mea, ca ministru al Agriculturii, să putem integra procesatorii şi să fie la raft cu acele produse de calitate pe care dumneavoastră le realizaţi”, le-a spus fermierilor din sală ministrul.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, aflat într-o vizită oficială în România, au participat miercuri la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *