Ministerul Agriculturii modifică legislația privind ”impurificarea cu organisme modificate genetic”; cine numără miile de semințe?

Ministerul Agriculturii modifică legislația privind ”impurificarea cu organisme modificate genetic”; cine numără miile de semințe? Ministerul Agriculturii modifică legislația privind ”impurificarea cu organisme modificate genetic”; cine numără miile de semințe?

Ordinul 500/2023  ”privind controlul oficial al calității semințelor prin testarea soiurilor nemodificate genetic privind impurificarea cu organisme modificate genetic”, publicat în Monitorul Oficial din data de 18 decembrie 2023, anulează Ordinul 1.573/2014 ”privind controlul oficial al calității semințelor prin testarea soiurilor nemodificate genetic privind impurificarea cu organisme modificate genetic”, publicat în Monitorul Oficial, în data de 31 octombrie 2014.

Haideți să vedem care sunt schimbările legislative.

1. Art.2, alin. 3) ”Procentul de impurificare cu organisme modificate genetic autorizate pentru cultivare, în partide/loturi de semințe nemodificate genetic de porumb, care se admite în urma testării în laborator este de maximum 0,1%”, și 4) ”Loturile de semințe care prezintă un procent de impurificare cu organisme modificate genetic autorizate pentru cultivare mai mare decât cel prevăzut la alin. (3), precum și cele care prezintă orice impurificare cu organisme modificate genetic autorizate, altele decât cele autorizate pentru cultivare, sau
neautorizate nu mai pot fi comercializate ca sămânță pe teritoriul României”
din vechiul ordin ( 1.573 ) a dispărut din noul ordin ( 500 ), fiind înlocuit cu Art.2, alin. 3): ”Loturile de semințe care prezintă orice impurificare cu organisme modificate genetic autorizate sau neautorizate nu se certifică și nu mai pot fi comercializate ca sămânță”.

2. Vechiul ordin prevedea că ”se eșantionează minimum 5% din numărul total de loturi produse de un operator economic pe an”, fără să fie făcută diferența între speciile de plante avute în vedere. În noul ordin, prevederea este că ”se eșantionează minimum 5% din numărul total de loturi de porumb produse de un operator economic pe an și minimum 25% din numărul total de loturi de soia produse de un operator economic pe an”.

3. În ordinul din 2014, era stipulat că ”greutatea eșantionului necesar testării privind impurificarea cu organisme modificate genetic este de 1 kg”. Noul ordin obligă la numărarea semințelor: ”mărimea eșantionului necesar testării privind impurificarea cu organisme modificate genetic este de minimum 3.000 de semințe”. Nu este clar cine va număra semințele: operatorii economici sau inspectorii statului?

4. În ce privește importurile de semințe din țări terțe, vechiul ordin aplica un procent de prelevare de probe de 5% din totalul loturilor importate de un operator economic, atât pentru porumb, cât și pentru soia. Noul ordin menține procentul de 5% pentru porumb, dar crește la 25% procentul pentru semințele de soia. De precizat că este menținută și interdicția ca ”lotul de semințe să mai fie plasat pe piață pe teritoriul României”.

De semnalat că în timp ce vechiul ordin făcea referire la legislația europeană: ”…în baza prevederilor art. 9 din Regulamentul (CE) nr. 1.830/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind trasabilitatea și etichetarea organismelor modificate genetic și trasabilitatea produselor destinate alimentației umane sau animale, produse din organisme modificate genetic, și de modificare a Directivei 2001/18/CE, a prevederilor art. 4 alin. (5) și ale art. 21 alin. (2) din Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 martie 2001 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic și de abrogare a Directivei 90/220/CEE a Consiliului și în baza prevederilor art. 21 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante, republicată”, noul ordin trimite exclusiv la legislația internă, la o lege din 2002, dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană: ”…în baza prevederilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și testarea și înregistrarea soiurilor de plante, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Ministerul Agriculturii modifică legislația privind ”impurificarea cu organisme modificate genetic”; cine numără miile de semințe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *