Ministerul Agriculturii: ”au fost plătite până în prezent 27,8 mil. de euro, din suma totală de 265 mil. de euro, fermierilor înscriși în Programul de sprijin pentru reproducție în sectorul suinelor; România va avea încă 1,8 mil. de purcei”

Ministerul Agriculturii: ”au fost plătite până în prezent 27,8 mil. de euro, din suma totală de 265 mil. de euro, fermierilor înscriși în Programul de sprijin pentru reproducție în sectorul suinelor; România va avea încă 1,8 mil. de purcei” Ministerul Agriculturii: ”au fost plătite până în prezent 27,8 mil. de euro, din suma totală de 265 mil. de euro, fermierilor înscriși în Programul de sprijin pentru reproducție în sectorul suinelor; România va avea încă 1,8 mil. de purcei”

Articolul ”SCANDALOS! Peste un miliard de lei de la bugetul de stat, plătit anul trecut, pentru susținerea reproducției în sectorul suinelor din România; în ciuda acestui ajutor financiar masiv, efectivele de suine au scăzut”, articol publicat pe site-ul nostru și redactat, subliniem acest lucru, pe baza informațiilor publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Rapoartele de activitate anuale aferente anilor 2019, 2020, 2021 și 2022, la rubrica Transparență instituțională, a fost citit la minister! Instituția publică din Bd. Carol, nr. 2-4, a transmis site-ului nostru o serie de detalii privind derularea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Vă invităm să citiți mai jos comunicatul transmis de minister site-ului nostru:

Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind situația ajutoarelor de stat din sectorul suin, MADR face următoarele precizări:

Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, aprobat prin legea nr. 195/2018, a început în anul 2022 cu investiții prevăzute pentru următorii ani, fiind încheiate un număr de 28 de contracte până la data de 31 decembrie 2022. Valoarea totală a acestor contracte aflate în derulare este de 265 milioane euro, din care s-au plătit până în prezent 27,8 milioane euro

Prin acest program, este susținută înființarea a aproximativ 56.000 noi locuri de cazare reproducție suine în ferme comerciale, ceea ce reprezintă o creștere de peste 52% a efectivului actual, fapt ce ar putea genera un efectiv de circa 1,8 milioane purcei anual

Menționăm că la data de 30 septembrie 2023 erau înregistrate în fermele comerciale din România un număr de 94.443  scroafe. Având în vedere că, în medie, România importă circa 1,3 milioane purcei vii pentru îngrășat anual, noile investiții vor asigura necesarul de purcei din surse interne precum și creșterea efectivelor totale. În vederea echilibrării balanței comerciale pe segmentul carne de porc, a fost necesară demararea acestui program de investiții pentru înființarea de noi locuri de cazare, astfel încât, în perioada următoare, să crească producția de purcei pentru îngrășat cu circa 5 milioane capete.

Pentru a salva sectorul și a încerca să producem carne românească, trebuie să ne ducem la bază, adică la fermele de reproducție. În momentul de față România are peste 90.000 de scroafe disponibile. Am semnat contractele și suntem în execuție pentru încă aproximativ 56.000 de locuri de cazare.

Asta înseamnă că după finalizarea acestor locuri de cazare, România va avea încă 1,8 milioane de purcei. Vom lansa un nou program pentru încă 100.000 de locuri de cazare pentru reproducíe, pentru a asigura necesarul de purcei în paralel cu creșterea capacităților în fermele de îngrășare. România, acum, importă acești purcei. Un purcel importat costă 128 de euro. În România, un purcel în fermele de reproducție costă 60 de euro. Asta înseamnă că jumătate de bani se salvează. Dacă importăm 5 milioane de purcei, 300 de milioane de euro pleacă în afara țării. Acei bani trebuie să rămână fermierilor români, să se capitalizeze și să își dezvolte fermele. Am luat decizia și am împărțit în două partea de finanțare. Tot ceea ce înseamnă partea de reproducție se realizează de către Ministerul Agriculturii, iar prin Programul Național Strategic nu se vor mai putea depune proiecte pentru reproducție, ci doar pentru îngrășare. Astfel, în 5 ani vom putea produce acei 7-8 milioane de purcei de care avem nevoie pentru partea de îngrășare”, a declarat ministrul Barbu.

Principalul scop al acestui program a fost tocmai creșterea competitivității economice a sectorului creșterii porcilor din România, în contextul în care acesta se confruntă cu o concurență externă extrem de puternică, care determină importul de circa 55% pentru acoperirea necesarului de consum.

În vederea creșterii gradului de sustenabilitate, noile capacități de producție sunt proiectate să îndeplinească cele mai exigente măsuri de biosecuritate si de bunăstare a animalelor, și sunt dimensionate astfel încât să asigure o puternică reziliență economică capabilă să facă față concurenței de pe piața internațională.

Totodată, nu trebuie neglijat efectul de cascadă pe care aceste investiții îl generează la nivelul întregii economii, generând cereri suplimentare în sectoare conexe, amonte (furnizoare de furaje, materiale, servicii, etc.) sau aval (în principal, materie primă pentru industria cărnii și comerț).

Implicit va avea loc o creştere în lanţ a veniturilor tuturor agenţilor economici implicați şi favorizează circulaţia capitalurilor, antrenând noi şi noi plusuri de valoare la toate nivelurile şi pentru toţi participanţii la viaţa economică. În plan social, acestea joacă un rol important în ocuparea forţei de muncă, îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea nivelului de trai, mai ales în zonele defavorizate.

Referitor la acordarea de ajutoare de stat în anul 2022 crescătorilor de porci, prin intermediul măsurilor reglementate de OUG nr. 51/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovine, suine şi avicol, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, scopul acestora a fost tocmai reducerea declinului producției interne și menținerea capacităților existente de producție. Prin acordarea acestor ajutoare financiare s-a evitat riscul falimentului pentru un procent important dintre producătorii interni. comunicare@madr.ro

Site-ul Lantulalimentar.ro apreciază răspunsul detaliat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, comunicat în spiritul transparenței instituționale. În același timp, ca promotoare a principiilor de transparență și responsabilitate în domeniul agroalimentar din România, echipa site-ului Lantulalimentar.ro ar considera ca binevenită publicarea listei cu cei 28 de  beneficiari ai ajutorului de stat acordat pentru activitatea de reproducție în sectorul suinelor, întrucât banii alocați sunt bani publici, din bugetul de stat, și întrucât ministerul și direcțiile județene din subordine au publicat constant listele cu beneficiari ai unor ajutoare de stat din alte sectoare agricole, în cadrul unor programe naționale: Programul ”Tomate românești în spații protejate”, Programul ”Usturoi românesc”, ”Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă”. 

foto cover pexels.com/Diana Santos

Ministerul Agriculturii: ”au fost plătite până în prezent 27,8 mil. de euro, din suma totală de 265 mil. de euro, fermierilor înscriși în Programul de sprijin pentru reproducție în sectorul suinelor; România va avea încă 1,8 mil. de purcei”

Comentarii

  1. Ref. “…publicarea listei cu cei 28 de beneficiari ai ajutorului de stat….”, nu au publicat informația în Monitorul Oficial oare? Sau în baza de date a APIA? Secret, secret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *