Ingrediente
600 g mămăligă, gătită, rece
100 g făină obișnuită/ de orez sau de năut, dacă le preferăm fără gluten
1 ou întreg și 1 gălbenuș de ou
puțină sare, după preferințe
opțional, puțină brânză uscată rasă (dă gust, nu influențează consistența)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Procedeu pentru 4 porții de găluști de mămăligă
Începem combinând într-un bol mare toate ingredientele: mărunțim bine mămăliga, adăugăm peste ea făina, apoi, după ce începem să amalgamăm oul întreg și gălbenușul, sare și eventual brânza rasă, dacă vrem să adăugăm.
![](https://g4food.ro/wp-content/uploads/2025/02/dreamstime_s_290900875-300x200.jpg)
Frământăm bine compoziția și, dacă este necesar, mai completăm cu o lingură de făină, până obțineținem o consistență moale și maleabilă. Făina și oul au rolul de a lega compoziția, trebuie să aibă în final o consistență comparabilă cu a mămăligii când este caldă încă.
Acum începem să dăm formă găluștilor: desprindem bucăți din aluat și le modelăm sub formă de rulouri lungi, groase de circa 1 deget. Le tăiem apoi în bucăți de circa 2 gm, procedând practic la fel ca la orice tip de găluște, pe care italienii le numesc gnocchi.
Așezăm găluștile obținute pe un platou acoperit cu un prosop curat sau presărat cu puțină făină. Îi putem găti imediat sau chiar congela. Dacă îi congăm, așteptăm să se întărească bine pe platou, apoi îi transferăm cu atenție într-o pungă pentru alimente sau o caserolă. Pot rămâne conservați așa câteva luni bune.
Cum se gătesc găluștile de mămăligă
Dacă le gătim imediat, aducem la punctul de fierbere o oală cu apă în care am adăugat sare. Când apa clocotește, adăugăm găluștile. Sunt gata când se ridică la suprafață. Le luăm din oală cu o spumieră, scurgându-le bine de apă, și le așezăm direct în farfurie.
Se servesc, cel mai simplu, cu brânză rasă deasupra, sau cu sos ragù de carne alla bolognese, sau chiar napoletan cu ciuperci și eventual bacon sau bucățele de cârnați, cu smântână și cașcaval, sau cu sos de roșii vegetarian.
Le putem și gratina la cuptor câteva minute, nu e neapărat nevoie de sos bechamel.
Dacă le gătim congelate, se adaugă în apa care clocotește, similar, direct din congelator.