Anul acesta oierii reuniți în Asociația ”Eco-Miorița” au livrat procesatorului din Horezu 400.000 de l de lapte de oaie. O cantitate mai mică decât anul trecut, când au vândut fabricii 500.000 de l.
”Anul acesta am încetat livrarea în 23 august. Oile au avut lapte puțin, din cauza secetei prelungite. Fabrica din Horezu a trimis zilnic mașina ca să colecteze laptele. Am dat în medie 5000 de l de lapte în fiecare zi. Avem tanc de răcire la centrul de colectare” a declarat pentru lantulalimentar.ro, Florin Dragomir, președintele asociației.
Oierii au primit 2,75 lei/ litru de lapte.
Pășunile din Vurpăr sunt certificate ecologic, dar prețul laptelui nu este mai mare decât prețul oferit pentru laptele obținut din pășuni convenționale.
Din Vurpăr, laptele a fost transportat cu mașina frigorifică pe o distanță de peste 160 de km, până la Horezu, în nordul-vestul județului Vâlcea. Aici se află fabrica Five Continents, unde laptele este procesat pentru obținerea brânzei fermentate.
Procesatorul achiziționează și lapte de la oaie de la stânile din împrejurimile orașului Horezu.Procesul tehnologic este asistat de o instalație complet automatizată, unică în țară.
Grăsimea raportată la substanța uscată: min.: 45%
Ingrediente: Lapte pasteurizat de oaie, sare, culturi lactice selecționate, aditiv alimentar: lizosima (provenită din albus de ou), clorură de calciu, cheag.
Valori medii nutriționale/100g produs:
Valoare energetica: 2071 kJ / 500 kcal
Grăsimi: 43 g (din care acizi grași saturați: 26.7 g)
Glucide: 1.2 g (din care zaharuri: 0.6 g)
Proteine: 27 g
Sare: 2g
Reprezentanții fabricii deținute de o firmă spaniolă au declarat pentru lantulalimentar.ro că brânza fermentată Horezu este vândută în hypermarketuri din România, dar ajunge și în Spania, Germania și Croația.
foto expoziție oi la Vurpăr, tribuna.ro