Importatorii europeni de cereale și soia se tem de „furtuna perfectă” provocată de războiul tarifar/ „Efectele se vor resimți de-a lungul întregului lanț alimentar și agrozootehnic”

cotatii soia

Comercianții de cereale și soia – materii prime deficitare în anumite țări din Europa – se tem că războiul tarifar promovat de Statele Unite va declanșa inflația și va duce la o „furtună perfectă” pe piața europeană, prin creșterea costurilor de producție alimentară și zootehnică, semnalează EFE Agro.

José Manuel Álvarez, secretarul general al unei asociații a comercianților, a declarat vineri pentru Efeagro că există o mare îngrijorare cu privire la tarifele impuse de SUA, dar și față de posibilele represalii ale Uniunii Europene asupra bunurilor agricole americane, printre care ar putea fi inclusă și soia.

Álvarez a subliniat că Uniunea Europeană este extrem de dependentă de importurile de soia, utilizată în producția de furaje, iar primul proiect de contramăsuri publicat de Comisia Europeană includea soia în lista produselor afectate.

SUA – imortant furnizor de soia pentru Uniunea Europeană

Deși țările europene importă în principal soia din Brazilia, Statele Unite sunt al doilea furnizor, iar un tarif asupra acestor livrări „ar putea produce pagube uriașe”, potrivit lui Álvarez.

La această situație se adaugă incertitudinile legate de războiul din Ucraina și de posibilele blocaje pe care Rusia le-ar putea impune transporturilor prin Marea Neagră, precum și dificultățile legate de noile reglementări UE privind defrișările și de schimbările climatice. „Se creează condițiile pentru o adevărată furtună perfectă în Europa în privința prețurilor cerealelor și soiei, iar efectele se vor resimți de-a lungul întregului lanț alimentar și agrozootehnic”, a avertizat Álvarez.

Inflația și riscurile pentru lanțul agroalimentar

Deși în cazul cerealelor tensiunea este mai redusă decât în cel al soiei, orice escaladare a inflației are un impact generalizat. De aceea, Álvarez a cerut ca UE să analizeze foarte atent contramăsurile pe care intenționează să le aplice împotriva SUA, pentru a nu-și face singură rău, afectând astfel producătorii și comercianții europeni.

Evoluția piețelor

Deocamdată, prețurile cerealelor au scăzut cu 1–2% vineri, în bursele de referință precum Chicago sau Euronext Paris.

În cazul soiei, cotațiile din Chicago sunt de asemenea în scădere – atât pentru făină, cât și pentru boabe, unde s-au înregistrat declinuri de până la 23%.

Totuși, pe piața materiilor prime agricole, impactul global s-a resimțit încă din ziua precedentă, după anunțul privind tarifele făcut de președintele american Donald Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *