Hunedoara: Atelier de „împistrire” a ouălor de Paşte, la secţia de etnografie a muzeului din Brad

Oua incondeiate, oua paste, atelier incondeiat oua sfantul gheorghe Foto: Fundația Guzsalyas
Un atelier de încondeiat ouă s-a deschis, marţi, la secţia de etnografie din Brad a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, cei interesaţi având posibilitatea să se familiarizeze cu acest meşteşug sub îndrumarea unui specialist care le va prezenta tehnici şi modele de “împistrire” folosite în localităţile din partea de nord a judeţului Hunedoara, pe valea Crişului Alb, transmite Agerpres.

„În Brad, dar şi în satele din jur, meşteşugul respectiv a fost practicat şi foarte popular, până în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, când a început să fie abandonat. După această dată, pentru decorarea ouălor de Paşti au început să fie utilizate metode moderne, mult mai facile şi mai rapide”, a arătat muzeograful Monica Duşan, de la secţia din Brad a MCDR, organizatorul acestui atelier.

Motivele ornamentaţiei ouălor împistrite sunt numeroase şi diferă de la sat la sat, de la o persoană la alta, printre cele mai utilizate în zonă numărându-se frunzele şi florile diverse, steaua, crucea, cloşca cu pui, grebla sau secera.

Cei interesaţi să deprindă meşteşugul de împistrire a ouălor de Paşte, sunt invitaţi să participe la activităţile care se vor desfăşura zilnic, până pe 11 aprilie, între orele 10:00 – 15:00, la Expoziţia de Istorie Locală şi Etnografie Brad.

Tot în această perioadă vor mai fi organizate ateliere de croşetat şi tricotat, ateliere de aţe împletite în tehnica macrame şi de obţinere a pandantivelor din lut polimeric.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *