„În Brad, dar şi în satele din jur, meşteşugul respectiv a fost practicat şi foarte popular, până în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, când a început să fie abandonat. După această dată, pentru decorarea ouălor de Paşti au început să fie utilizate metode moderne, mult mai facile şi mai rapide”, a arătat muzeograful Monica Duşan, de la secţia din Brad a MCDR, organizatorul acestui atelier.
Motivele ornamentaţiei ouălor împistrite sunt numeroase şi diferă de la sat la sat, de la o persoană la alta, printre cele mai utilizate în zonă numărându-se frunzele şi florile diverse, steaua, crucea, cloşca cu pui, grebla sau secera.
Cei interesaţi să deprindă meşteşugul de împistrire a ouălor de Paşte, sunt invitaţi să participe la activităţile care se vor desfăşura zilnic, până pe 11 aprilie, între orele 10:00 – 15:00, la Expoziţia de Istorie Locală şi Etnografie Brad.
Tot în această perioadă vor mai fi organizate ateliere de croşetat şi tricotat, ateliere de aţe împletite în tehnica macrame şi de obţinere a pandantivelor din lut polimeric.