Guvernul spaniol susține apropierea Uniunii Europene (UE) de China, în fața criticilor primite din partea Statelor Unite, susținând în același timp necesitatea unui dialog cu administrația lui Donald Trump în contextul războiului comercial.
Ministrul Agriculturii, Luis Planas, a fost cel care, în numele executivului spaniol, a reacționat la declarațiile secretarului american al Trezoreriei, Scott Bessent, care a criticat faptul că Spania susține o apropiere mai mare de China. Planas, care l-a însoțit pe premierul Pedro Sánchez în călătoria sa în Vietnam și care va continua vineri în China, unde va avea o întrevedere cu președintele Xi Jinping, a subliniat în fața jurnaliștilor că guvernul spaniol este „complet liniștit”, informează agenția EFE.
El a adăugat că își apără interesele și dorește, la fel ca Uniunea Europeană, să poarte un dialog cu Statele Unite pentru a găsi o soluție la problema creată de impunerea tarifelor vamale.
Totodată, a subliniat că Spania are relații comerciale excelente cu China, relații pe care „evident — a accentuat el — dorim nu doar să le continuăm, ci să le și extindem” și a afirmat că acest lucru nu este „în niciun fel contradictoriu” cu dialogul cu Statele Unite.
El a reiterat că Spania și UE au parteneri comerciali în întreaga lume și că existența unui comerț multilateral bazat pe reguli este ceea ce permite tuturor să cumpere și să vândă, un lucru benefic atât pentru companii, cât și pentru cetățeni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Aceasta este linia noastră de acțiune: dialog constructiv cu toată lumea, fără excluderi”, a punctat ministrul, care a insistat că extinderea relațiilor comerciale cu alte țări precum Mercosur, India sau „cu un partener atât de important” precum China nu afectează în mod negativ pe nimeni.
Referitor la eventualele probleme cu SUA cauzate de afirmațiile lui Sánchez — care, într-o conversație informală cu jurnaliștii ce îl însoțesc în turneul asiatic, a spus că Spania poate juca un rol de constructor al unor alianțe mai echilibrate între UE și China —, Planas a explicat că ceea ce a spus premierul este același lucru cu ceea ce susține și Uniunea Europeană.
„Ceea ce face Spania este să-și apere propriile interese și să încerce să contribuie la o ieșire constructivă din acest conflict creat de decizia americană”, a adăugat el.
Poziția Spaniei, a insistat Planas, este una foarte fermă în apărarea intereselor companiilor și cetățenilor și va fi mereu aliniată cu cea a Uniunii Europene, cu care guvernul spaniol a coordonat această vizită din Vietnam și China.
În ceea ce privește răspunsul UE la tarifele vamale impuse de SUA și excluderea bourbonului din lista măsurilor europene, Planas a considerat că este o decizie inteligentă din partea Uniunii Europene, un semn de bunăvoință și o invitație la dialog.
Industria alimentară și a băuturilor din Spania a înregistrat de la începutul anului o scădere „semnificativă” a exporturilor către Statele Unite, ca urmare a tensiunilor legate de tarifele vamale, potrivit Federației Spaniole a Industriilor de Alimentație și Băuturi (FIAB)
Directoarea departamentului de Internaționalizare și Politică Comercială Internațională din cadrul FIAB, Verónica Puente, a declarat pentru Efeagro că vânzările către această țară s-au redus în prima lună a anului, moment în care președintele Donald Trump și-a preluat oficial mandatul.
Deși nu a oferit cifre concrete, Puente a pus scăderea exporturilor pe seama măsurilor adoptate de administrația Trump și a regretat „profund” impunerea unui tarif vamal de 20% asupra importurilor din Uniunea Europeană (UE), care tocmai a intrat în vigoare.
În 2024, industria alimentară și a băuturilor a exportat în întreaga lume 20,3 milioane de tone, cu 1,5% mai mult decât în anul anterior, în valoare de 51 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2%.
Statele Unite se numără printre țările în care vânzările au crescut atât în valoare, cât și în volum, în special în al doilea semestru al anului, „probabil datorită unui efect de aprovizionare înaintea alegerilor de la finalul lui 2024”, a explicat Puente.
Puente a subliniat că în SUA — una dintre principalele piețe de export pentru industria alimentară — s-a investit în promovare de mulți ani, iar datorită populației și venitului pe cap de locuitor, „nu este o piață care poate fi înlocuită”.
Responsabila pentru internaționalizare a accentuat că este necesar să continue intensificarea eforturilor pe această piață, în timp ce se deschid și către alte zone geografice.
Organizațiile agricole și sectoarele agroalimentare afectate de războiul comercial așteaptă ca Uniunea Europeană (UE) să protejeze producția internă în cadrul măsurilor sale de răspuns față de Statele Unite
În fața acestui nou scenariu al războiului comercial, organizațiile din sectorul agroalimentar au evidențiat, în declarații pentru Efeagro, diversele efecte pe care le-ar putea avea aplicarea contramăsurilor europene. Printre produsele agroalimentare incluse în propunerea Comisiei de la Bruxelles se regăsesc ouăle, dulciurile, migdalele, cafeaua, grâul și orzul.
Directorul Asaja la Bruxelles, José María Castilla, a subliniat că sectorul nu trebuie să devină din nou „monedă de schimb” în războiul comercial, deoarece, în opinia sa, un „impozit deghizat în tarif vamal” pune în pericol securitatea alimentară din cauza interdependenței existente între cele două piețe în privința materiilor prime precum soia, esențială pentru hrănirea animalelor.
De asemenea, a avertizat că, dacă se vor mări taxele pe alimente, se va crea o diviziune între „cetățeni de rangul întâi – care își pot permite orice aliment – și cei de rangul al doilea, care vor avea acces limitat la produse alimentare de calitate”.
Din partea COAG (Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos), s-a cerut atât UE, cât și Guvernului spaniol, să „activeze toate instrumentele diplomatice necesare pentru a obține o soluție negociată, care să elimine sau să reducă tarifele, pentru a normaliza cât mai repede relațiile comerciale”.
„Războiul comercial și haosul din piețele internaționale nu vor aduce beneficii nimănui; există îngrijorare din cauza incertitudinii, dar nu trebuie să dramatizăm sau să intrăm într-o narațiune catastrofistă care îi avantajează doar pe acei operatori din lanțul valoric care vor să speculeze pe seama acestei situații”, au adăugat ei.
Pentru UPA (Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos), răspunsul european „trebuie să vină din direcția negocierii”, iar UE „ar trebui să deschidă căi pentru a calma și a reduce la minimum” efectele acestui război comercial, combinând această strategie cu un „răspuns ferm”.
Totodată, organizația a cerut ca opinia sectorului să fie luată în considerare în aceste momente „complexe” și a reamintit necesitatea de a crea un fond european de sprijin pentru sectoarele care ar putea fi afectate de acest conflict comercial.
La rândul său, coordonatorul național al Uniunii de Uniuni, Luis Cortés, a cerut UE să „aplice tarifele cât mai curând posibil”, dar a recunoscut și efectele negative pe care le-ar putea avea un tarif vamal asupra produselor americane precum soia, având în vedere că este „foarte utilizată” în hrana animalelor și „va trebui să se caute piețe alternative”.
Secretarul general al asociației comercianților angrosiști Accoe, José Manuel Álvarez, a afirmat că, în cadrul listei de contramăsuri, consideră pozitiv faptul că în cazul soiei, CE plănuiește aplicarea represaliilor într-o a doua etapă, în decembrie.
Această amânare este „pozitivă” pentru Spania, a spus Álvarez, deoarece este o țară deficitară și „în afară de SUA și Brazilia, sunt puține alternative” pentru importul de soia, motiv pentru care a cerut ca până în decembrie să se încerce negocierea unei soluții la conflict.
În ceea ce privește migdalele, Spania are o producție „mult mai mică” decât cererea sa, motiv pentru care importă „foarte mult” din Statele Unite, a explicat directorul general al Almendrave, Jorge de Saja.
Astfel, dacă s-ar aplica tarife vamale asupra SUA, acest lucru ar duce la „creșterea prețurilor”, care, în opinia sa, se va resimți mai ales în produsele industriale ce folosesc acest aliment, cum ar fi turrónul sau produsele de patiserie.