Gata cu mișmașurile! Consumatorii europeni vor să știe ce mănâncă și, pentru asta, obligă producătorii de hrană să dea dovadă de transparență

Despre cărnuri și mezeluri sau cum ciocnirea unui adevăr statistic cu o teză propagandistică provoacă o fractură logică Despre cărnuri și mezeluri sau cum ciocnirea unui adevăr statistic cu o teză propagandistică provoacă o fractură logică

Cumpărătorii din Uniunea Europeană vor putea citi în curând pe etichete informații despre modul în care au fost afumate produsele alimentare. Consumatorii germani se dovedesc tot mai exigenți față de alimentele pe care le găsesc la raft. Vor informații exacte despre ingredientele folosite în alimente și despre procesul de producere a hranei comercializate. Dar clienții aceștia nu doresc doar să știe ce conține un produs alimentar, ei vor să aleagă alimentele în cunoștință de cauză și să aibă informații complete despre acestea. La urma urmei, produsele alimentare curate susțin tendința către un stil de viață durabil. Pentru atingerea acestui scop este nevoie de mai multă transparență. Asociația CleanSmoke a solicitat de mult timp etichetarea produselor afumate produse în mod durabil, notează siteul euromeatnews.com.

De ani de zile, Uniunea Europeană solicită procesatorilor alimentari să utilizeze numai tehnologii de prelucrare ecologice. Cu toate acestea, cerința aceasta nu este respectată de industria care încă folosește tehnologii convenționale pentru afumarea produselor alimentare ( carne, brânzeturi, fructe ). Potrivit unei evaluări realizate de Institutul German pentru Tehnologii Alimentare, afumarea prin frecare ( fumul este generat în interiorul unui utilaj prin frecarea lemnului de un cilindru care se rotește ) sau prin arderea mocnită a combustibilului au rezultate semnificativ mai slabe decât utilizarea fumului curat, produs de flăcări active. Mai exact, fumul curat, în engleză clean smoke, de unde și denumirea tehnicii CleanSmoke, este un fum proaspăt, fără substanțe nocive precum gudronul și cenușa și necontaminat cu arome policiclice. Aceasta înseamnă că alimentele pot fi afumate la un nivel scăzut de poluanți și într-un mod care protejează mediul înconjurător. Prin urmare, UE a numit pe bună dreptate procesul CleanSmoke „Cea mai bună tehnică disponibilă”.

“Tehnica convențională de afumare a alimentelor este privită din ce în ce mai critic”, spune Uwe Vogel, președintele Coaliției CleanSmoke, o inițiativă comună a producătorilor de hrană afumată, a procesatorilor alimentari și a comercianților cu amănuntul. “Produsele afumate cu tehnica CleanSmoke trebuie să fie etichetate ca atare. În acest fel, producătorii și comercianții cu amănuntul pot arăta mai multă responsabilitate față de mediu și pot pot proba transparență față de consumatori”.

Dintre țările europene, Suedia a luat cel mai mare avans în ce privește afumarea ecologică a alimentelor. Acolo, peste 80% din toate produsele afumate sunt deja afumate cu tehnica CleanSmoke. Inițial, scandinavii au avut rezerve cu privire la procesul modern de afumare. Dar preocuparea oamenilor politici de a proteja mediul a fost mai puternică. Retailerii și clienții lor au fost informați într-un mod transparent despre noile decizii. Mai mult, pe lângă un impact semnificativ mai mic asupra alimentelor, CleanSmoke este o tehnică utilă pentru protecția climei, pentru obținerea unui aer mai curat și pentru un impact mai mic asupra apei.

sursa foto: clean-smoke-coalition.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *