Direcţia Silvică Vaslui este principalul furnizor de măceşe de pe piaţa românească, din judeţ fiind recoltată peste 70% din cantitatea valorificată la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, transmite Agerpres.
Totodată, judeţul Vaslui se clasează pe primul loc la nivel naţional şi în ceea ce priveşte furnizarea de plante medicinale pentru cel mai mare producător de remedii naturiste din ţară, iar în ultimii ani din pădurile locale s-au cules şi cantităţi însemnate de trufe.
„Suntem cel mai mare furnizor de măceşe de pe piaţa românească, recoltăm un procent de minimum 70% din cantitatea totală valorificată la nivelul Regie Naţionale a Pădurilor – Romsilva, cu o medie anuală a ultimilor 10 ani de aproximativ 350 de tone. Suntem, de asemenea, furnizorul principal de plante medicinale pentru cel mai mare producător de remedii naturiste din România. Recoltăm şi valorificăm anual peste 50 de tone de floare de păducel, 30 de tone de floare de soc şi între 60 şi 100 de tone de floare de tei.
În funcţie de cererile existente în piaţă, s-au recoltat anual cantităţi semnificative de urzică, pelin, coada-şoricelului, frunze de alun, sunătoare şi frunze de nuc. La capitolul ciuperci comestibile, în ultimii trei ani au fost colectate şi valorificate o medie de patru tone anual de diferite varietăţi de trufe, o adevărată delicatesă culinară apreciată în bucătăria de lux în Europa şi în lume”, a declarat, pentru Agerpres , directorul Direcţiei Silvice Vaslui, Cătălin Idriceanu.
Fructele și plantele, calitate superioară
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Vaslui, fructele şi plantele recoltate în judeţ au o calitate superioară şi sunt folosite ca materie primă în industria farmaceutică şi alimentară.
„Aceste activităţi reprezintă o componentă funcţională şi financiară cu un pronunţat caracter social, întrucât recoltarea acestor produse accesorii se realizează exclusiv prin intermediul forţei de muncă manuale, astfel asigurându-se venituri semnificative pentru culegătorii tradiţionali şi, totodată, furnizându-se pieţei de profil o serie de produse de o calitate excepţională, toate fiind recoltate din pădure, dintr-un mediu lipsit de poluare. Sunt activităţi care reprezintă un efort consistent din partea personalului nostru silvic, mai ales în contextul diminuării drastice a forţei de muncă, dar colegii noştri din teren au înţeles că numai aşa poate fi compensat în perioada de vară ritmul redus al valorificărilor de masă lemnoasă”, a mai spus Cătălin Idriceanu.
Valorificarea produselor accesorii ale pădurii, plante medicinale, fructe de pădure şi ciuperci comestibile, aduce la nivelul Direcţiei Silvice Vaslui aproximativ 18% din cifra de afaceri anuală a instituţiei.