Decizia guvernului ungar privind înghețarea marjei comerciale ar putea duce la disponibilizări la magazinele alimentare din mediul rural

ansvsa Sursa foto: Unsplash / Karsten Winegeart

Guvernul ungar va plafona marjele comerciale a 30 de produse alimentare de bază la 10% începând cu 17 martie pentru a încetini creșterea prețurilor la alimente, a anunțat marți premierul Viktor Orbán. Potrivit ordonanţei publicate de atunci, marja comercială pentru cele 30 de produse nu poate depăși marja magazinului din ianuarie, respectiv 10 la sută. Ministrul Economiei Naționale, Márton Nagy, a semnalat încă înainte de publicarea ordonanţei că înăsprirea nu s-ar aplica celor mai mici magazine, astfel firmele de vânzare cu amănuntul cu un venit net anual din vânzări mai mic de un miliard de forinți pot stabili liber prețurile, potrivit Rador Radio România.

Ordonanţa mai prevede că societățile comerciale nu pot crește procentul produselor de marcă proprie într-o anumită categorie de produse. Respectarea regulilor este monitorizată de autoritățile de protecție a consumatorilor din agențiile guvernamentale, iar cei care încalcă regulamentul pot fi amendați cu până la cinci milioane de forinți, iar un milion trebuie plătit dacă nu vor fi amplasate pancarte care laudă măsurile Guvernului. La minister, condus de Antal Rogán, nu a fost încă luată nicio decizie cu privire la conținutul și momentul amplasării pancartelor.

Un expert în sectorul retail a declarat pentru ziarul “Népszava” că reglementarea marjei nu cauzează probleme în funcționarea marilor lanțuri de retail și a companiilor multinaționale, dar în cazul magazinelor mai mici poate provoca chiar și disponibilizări.

Un hipermarket sau un supermarket care vinde mii sau chiar zeci de mii de produse nu ar trebui să aibă nicio problemă în distribuirea eventualelor pierderi din cauza marjei comerciale aplice la 30 de produse, a declarat pentru “Népszava” un expert comercial care a dorit să îşi păstreze anonimatul. În aceste magazine, de exemplu, prețurile la șervețele, hârtie igienică, conserve, cafea și băuturi răcoritoare pot fi crescute aproape neobservat. Astfel, măsura va afecta prea puţin veniturile și profiturile acestor magazine.

Însă, măsura poate crea probleme magazinelor mai mici care abia depășesc pragul de vânzare. Acestea sunt preponderent magazine din localitățile rurale, care nu pot fi comparate cu companiile multinaționale din punct de vedere al cifrei de afaceri, sunt practic în proprietate privată, şi nici oferta lor nu ajunge la paleta de produse a unui mare lanț, iar mărfurile de pe lista publicată reprezintă de obicei cea mai mare parte a cifrei de afaceri. Întrucât aceste produse reprezintă o parte semnificativă a cererii zilnice, li s-a aplicat o marjă mai mare decât de obicei, ceea ce a contribuit foarte mult la asigurarea funcționării eficiente a magazinelor. Dacă această oportunitate este pierdută și marja lor poate fi doar de 10 la sută, ar putea pierde un “picior” serios generator de profit. Expertul comercial a menţionat că pe această temă a auzit deja mai multe opinii din mai multe astfel de locuri, cum ar fi: dacă nu pot compensa pierderea veniturilor, atunci nu este sigur că vor putea păstra toți angajații. În plus, nu este sigur că consumatorii vor vedea reduceri de preț la toate cele 30 de produse, cel puțin în ofertele marilor companii multinaționale. Pe listă sunt destul de multe produse, în principal produse din carne, a căror marjă actuală nici măcar nu ajunge la 10 la sută. Conform ordonanţei, în acest caz, nu va fi necesară modificarea prețului de consum.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Potrivit reglementării, publicate în Monitorul Oficial al Ungariei, ordonanţa privind marja comercială va rămâne în vigoare până pe 31 mai, dar poate fi prelungit oricând și pe termen nelimitat, astfel că este posibil ca această măsură să rămână în vigoare până la alegeri.

Reacția Guvernului a fost declanșată de inflație, mai precis de creșterea rapidă a inflației alimentare: potrivit datelor Oficiului Central de Statistică, prețurile de consum în februarie au fost cu 5,6 la sută mai mari decât în ​​anul precedent, în cadrul căruia prețurile la alimente au crescut cu 7,1 la sută. Potrivit datelor Ministerului Economiei Naționale de la începutul lunii martie – obţinute din casele de marcat online și de la Monitorul Prețurilor – prețurile la alimente au crescut la 9-10 la sută. Potrivit ministrului Márton Nagy, rezultatele măsurilor Guvernului vor fi vizibile mai întâi la inflaţia din luna aprilie, care ar putea fi diminuată cu 2 puncte procentuale.

Potrivit analiștilor OTP, măsura guvernamentală ar putea reduce indicatorul principal al inflației cu 0,6 puncte procentuale din aprilie, în pofida faptului că lanțurile de retail fac tot ce le stă în putință pentru a încorpora pierderea de venituri suferită din reducerea marjei în prețurile altor produse, întrucât mai multe companii din sector au înregistrat deja pierderi încă de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *