Cum se manifestă alergiile alimentare. Ce trebuie să faci în cazul în care ești afectat. Ți se poate întâmpla și cu alimente pe care le-ai mai consumat fără probleme

alergii alimentare Sursa foto: Ronstik | Dreamstime.com

Ce este alergia alimentară?

Proteinele prezente în unele alimente pot provoca un răspuns imunologic în gură sau în gât, care poate afecta întregul corp, inclusiv pielea. Din multele alimente care pot provoca alergiile alimentare, 8 tipuri sunt cauza a 90% din reacțiile alergice, citște mai mult aici:

  • Laptele
  • Ouăle
  • Alunele
  • Fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile, migdalele, mugurii de pin, nucile braziliene și nucile pecan
  • Soia
  • Grâul și alte cereale cu gluten, cum ar fi orzul, secară și ovăzul
  • Peștele
  • Fructele de mare.

Care sunt simptomele alergiei alimentare?

Alergia alimentară poate cauza de la mâncărimi ușoare în gură sau erupții cutanate până la șoc anafilactic. Deoarece este o formă de alergie care poate fi foarte periculoasă, la cel mai mic semn de disconfort, este recomandabil să consultați un alergolog.

Ce poți face dacă ai alergie alimentară?

Alergologul va efectua teste pentru a determina cauzele alergiei și îți va spune cum să elimini acele alimente din dieta ta și ce medicamente să folosești. Fii atent la alimentele cu urme ascunse de alergeni: produsele de panificație și patiserie conțin uneori ouă și nuci, iar tonul conservat și cârnații pot conține proteine de lapte.

Glutenul este ceva aparte în spectrul alimentar

Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în cerealele de grâu, orz, secară sau ovăz. De asemenea, este utilizat în diverse produse pentru a le oferi mai multă elasticitate sau o textură mai plăcută, cum ar fi în aluaturi.

Care sunt simptomele specifice ale intoleranței la gluten?

La persoanele predispuse, glutenul poate provoca diferite afecțiuni care nu sunt neapărat alergii. De exemplu, boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă. În cazuri excepționale, este posibil să existe și o alergie la gluten. Vezi aici diferența între intoleranță și alergie.

Ce poți face dacă ai intoleranță la gluten?

Medicul tău îți poate oferi sfaturi despre cum să îți adaptezi dieta la boala celiacă, intoleranța sau alergia la gluten. Multe alimente nu conțin gluten, iar vestea bună este că există din ce în ce mai multe produse alternative, cum ar fi pâinea fără gluten, pentru a face viața fără gluten mai ușoară.

Pot apărea și alergii la medicamente

Aceasta este o reacție alergică la medicamentele care ți-au fost prescrise de medic sau pe care le-ai cumpărat fără rețetă. Poți avea alergie la orice medicament, dar unele medicamente sunt mai des implicate în cauzarea alergiilor sunt:

  • Penicilină și antibiotice similare
  • Sulfonamide
  • Anticonvulsive (medicamente pentru epilepsie)
  • Aspirină, ibuprofen și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  • Medicamente utilizate în chimioterapie

Care sunt simptomele alergiei la medicamente?

Ca și în cazul alergiei alimentare, reacțiile alergice la medicamente pot fi ușoare sau severe. Pot apărea erupții cutanate sau urticarie, mâncărimi pe tot corpul, probleme respiratorii cum ar fi șuierături, inflamații sau chiar umflare a feței, membrelor și șoc anafilaxie, care poate fi mortal.

Ce poți face dacă ai alergie la medicamente?

Este important să informezi toți medicii la care te prezinți despre alergia ta. Citește întotdeauna prospectul medicamentelor. Purtarea unei brățări de alertă medicală este, de asemenea, o idee bună, pentru ca personalul medical să fie informat despre condiția ta în caz că nu poți să o comunici.

Câteodată reacțiile alergice pot apărea pe nepusă masă, inclusiv la alimente sau medicamente pe care le-ai mai consumat fără probleme. Ce faci în această situație? 

Alergiile nu sunt o joacă. Dacă observi cel mai mic semn de disconfort, întrerupe imediat alimentarea cu acel produs. Inclusiv scuipă ce ai în gură. Apelează imediat telefonul de urgență sau solicită un ajutor medical de la cei din jur.

Antialergicele sau un medicament cu cortizon trebuie imediat administrat. Dacă apare o inflamație a buzelor sau a feței este o urgență de grad 0, pentru că acceași inflamare poate apărea în interior în zona limbii sau gâtului, cauzând edem glotic și sufocare.

Persoana afectată trebuie supravegheată îndeaproape pentru a ne asigura că poate respira. Intervenția medicală urgentă este crucială în astfel de situații.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *