Cum depozitezi corect alimentele în frigider ca să eviți contaminarea încrucișată. Care alimente trebuie păstrate la temperatura camerei

alimente la frigider cum depozitezi corect alimentele unde se aseaza fiecare aliment in frigider contaminarea incrucisata norme HACCP norme de igiena alimentara foto: freepik.ro

Se întâmplă să vii de la cumpărătusi și îndeși alimentele în frigider care pe unde încape? E un obicei care ar trebui revizuit, pentru că el contravine normelor de igienă elaborate de instituțiile care se ocupă cu igiena în spațiile publice unde se prepară și vinde mâncare.

Fiecare aliment are un loc bine definit în frigider, în baza unor criterii bine definite. Nu este întâmplător felul în care este construit și organizat pe verticală de către producător spațiul din frigider.

Mai jos, un set de reguli minimale legate de folosirea frigiderului în spațiul domestic, realizat în scop educativ de guvernul din Italia. Unde, dealtfel, sancțiunile pentru nerespectarea normelor de igienă în localuri și puncte de vânzare sunt extrem de drastice. Reprezintă, de facto, un abc al normelor HACCP din unităție de orice tip din sectorul alimentației publice.

Ce este contaminarea încrucișată

În primul rând, nu trebuie amestecate alimentele care aparțin unor categorii diferite, și cu atât mai puțin alimentele crude cu alimentele ambalate sau gătite gata de consum. Și asta pentru că ouăle, carnea, peștele, fructele și legumele în stare naturală pot fi purtători de agenți patogeni, chiar dacă în cantități mici. Care pot veni în contact cu alte alimente pe care fie le consumăm direct, fie le atingem ambalajul cu mâinile și apoi cu aceleași mâini atingem produsul. Este valabil și pentru cuțite aceeași regulă, niciodată un cuțit care a venit în contact cu un aliment crud nu se poate folosi pentru a tăia un alt aliment gata de consum.

Riscul este exact ceea ce în limbaj de specialitate se numește contaminare încrucișată: riscul ca agenți patogeni să fie transferați de la alimente posibil contaminate la altele. De facto, este una din cauzele principale a toxiinfecțiilor alimentare de care auzim foarte des. Pentru a evita riscul, e suficientă respectarea unui set simplu de reguli:

Reguli legate de alimentele crude

-evitarea contactului între alimente crude și gătite sau gata de consum, așezându-le pe cele din urmă în partea de sus a frigiderului, iar pe cele crude în partea de  jos. În plus, în acest fel se evită inclusiv contaminarea prin eventuale picături care se pot scurge din carne sau din produsele vegetale

-carnea gătită și carnea crudă nu se așează niciodată alături

-nu se pun în frigider alimente calde

-dacă avem mai multe feluri de carne crudă, nu se așează niciodată împreună, carnea de pui trebuie depositata într-o caserolă separată și închisă, fiind carnea care poate suferi cel mai ușor contaminări

-dacă știm că de la cumpărături trece mai mult timp până ajungem acasă, se așează carnea în genți termice care mențin temperatura rece mai mult timp, dar fiecare tip de carne într-o geantă separată

-înainte de a așeza carnea în frigider, se scoate din ambalajul ei și se așează în pungi alimentare de plastic noi sau în caserole închise, separat una de alta

La ce temperatură se setează corect frigiderul

Respectând principiile cu care a fost produs frigiderul, temperatura corectă pe care trebuie să o vedem pe display este de 4 – 5 grade. Aceasta este, tehnic, temperatura care se regăsește în partea mediană a frigiderului, dacă el funcționează corect și nu are defecțiuni.
În aceste condiții, la extremitatea de jos temperatura este de circa 2-3 grade, iar în cea de sus poate ajunge chiar și până la 10, în mod normal 8-9. Partea de jos este întotdeauna mai rece, încă un motiv pentru a așeza alimentele crude în partea de jos, pentru că cele gătite sau prelucrate rezistă la temperaturi cu câteva grade mai ridicate.

Care alimente merg pe raftul de sus

Sus merge tarte, produse de patiserie și mâncarea gătită fără mult lichid, borcanele de conserve, deschise sau încă intacte, dacă sunt de ținut la frigider, iaurt, lapte.  Temperatura în acest punct variază undeva între 6-9 grade.

Și ouăle se conservă în partea de sus, dar în spațiul lor special de interiorul ușii frigiderului. Este esențial să nu aibă niciun fel de contact cu restul alimentelor din frigider. Dar este și total contraindicat să fie spălate, pentru că prin spălare agenții patogeni pot pătrunde prin coajă în interior.

Alimentele care trebuie să stea pe raftul din mijloc

La o temperatură de 4-8 grade, cât sunt în mod normal pe raftul din mijloc al frigierului, se conservă brânzeturi și lactate, preparate din carne sau pește, chiar desigilate, sosuri, creme, dressinguri, supe, paste, carne sau pește gătit. Dacă sus nu e loc, merge aici și laptele.

Ce merge pe raftul de jos

Fiind punctul cel mai rece, între 2-5 grade – practic, spațiul de deasupra sertarelor, este spațiul unde se conservă carnea crudă sau peștele. Eventual, și laptele dacă este în stare crudă, netratat termic.

Fructele și legumele merg în sertare, dar nu oricum

Sertarele au o temperatură ușor mai ridicată decât raftul de jos, o medie de 5 grade, pentru că sunt create pentru a așeza în ele fructele, legume și zarzavaturi. E vorba de cele care merg la frigider, pentru că unele se conservă în alte spații.

Este ideal să le izolăm între ele pe categorii, în pungi de hârtie lăsate deschise sau doar înfășurate în hârtie. În acest fel evităm ca umiditatea excesivă să ducă la mugegai, fiind absorbită de hârtie, de unde apoi se evaporă. De asemenea, este important să golim și curățăm des sertarele, în medie o dată pe săptămână.

Iar pe ușă, în afară de ouă, care merg în spațiul lor special în partea de sus, merg toate sticlele cu băuturi, sucuri, apă etc.

Cum se conservă cel mai bine fiecare tip de aliment

În afară de spațiile bine organizate, conservarea alimentelor în frigider presupune și anumiți timpi cât poate fi ținută fiecare categorie de alimente și cum anume. Nu toate au aceeași durată.

Resturile de mâncare gătită trebui transferate în frigider în maxim 2h de la momentul gătirii, așezate în caserole ermetice. Se pot reîncălzi doar o dată, pe aragaz sau la microunde. Tot închis trebuie conservat și untul, așezat în partea de sus.
Salamul și preparatele din carne este recomandat să fie întâi înfășurate în folie de aluminiu și apoi așezate într-o cutie cu capac.

Fructele, legumele și zarzavaturile care merg în sertare se curăță grosso modo de pământ sau părți deteriorate sau inutile, apoi se așeză în hârtie și în sertar.

Conținutul conservelor din cutii de metal se transferă în borcane de sticlă sau cutii de plastic cu capac etanș, metalul riscă să oxideze.

O altă regulă generală utilă: alimentele care expira mai repede se așează în față, iar cele cu dată mai depărtată de expirare în spatele lor.

Alimente care nu trebuie să stea în frigider

E vorba de unele dintre fructe și legume, care își mențin proprietățile organoleptice la temperatura camerei: roșii, castraveți, dovlecei, fasole verde, cartofi.  În plus, fructele așa zise fructe climaterice, care se coc și după ce au fost culese, trebuie să rămână afară din frigider: avocado, banane, ananas, pere, kiwi, pierisici, roșii.

La fel, pâinea, se conservă într-un spațiu special  care o împiedică să se usuce, afară din frigider, dar se poate, în schimb, congela.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *