Consumul de proteine vegetale, asociat cu speranța de viață crescută / O modificare alimentară poate face diferența

Consumul de proteine vegetale este asociat cu o viață mai lungă FOTO: Pexels

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au publicat recent un studiu în revista Nature Communications. Analizând date demografice și alimentare din ultimii 60 de ani pentru 101 țări, aceștia au descoperit un lucru clar: în țările cu cea mai mare speranță de viață, populația consumă mai multe proteine vegetale, arată foodandwine.com.

Datele, colectate între 1961 și 2018, au inclus informații despre producția de alimente, numărul de calorii, nivelul de proteine și de grăsimi disponibile pentru cetățeni. Echipa de la Charles Perkins Center a urmărit să includă o varietate regională largă, acoperind atât țări cu un consum ridicat de proteine animale (SUA și Australia), cât și țări unde proteinele vegetale predomină (Pakistan și Indonezia).

Corectând datele pentru factori precum mărimea populației și nivelul de trai, cercetătorii au constatat că țările cu o disponibilitate mai mare de proteine vegetale, precum India, aveau o speranță de viață relativ mai mare față de țările unde dominau proteinele animale, precum Statele Unite.

Diferențe între copii și adulți

Un aspect interesant a reieșit din analiza datelor: în regiunile unde copiii sub cinci ani primeau mai multe proteine animale, rata mortalității infantile era mai scăzută.
>Însă la adulți, tendința se inversa: consumul crescut de proteine vegetale era asociat cu o speranță de viață mai lungă, a explicat Caitlin Andrews, autoarea principală a studiului.

Dieta bazată pe plante și sănătatea pe termen lung

Cercetătorii au subliniat că numeroase alte studii au arătat efectele benefice ale proteinelor vegetale — precum cele din nuci, tofu și leguminoase — în reducerea riscului de boli cronice.
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care locuri precum Ikaria (Grecia) și Loma Linda (California), unde dietele sunt în mare parte vegetariene, găzduiesc unele dintre cele mai longevive populații din lume.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Modificări mici, efecte mari

Pentru cei care nu doresc să elimine complet proteinele animale, există soluții simple. De exemplu, un studiu recent realizat de cercetători de la Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health și Broad Institute a arătat că înlocuirea untului cu uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, poate contribui la prelungirea vieții.

Participanții care consumau cele mai mari cantități de unt aveau un risc cu 15% mai mare de deces, comparativ cu cei care consumau cele mai mici cantități.

O alegere benefică pentru tine și pentru planetă

„Proteina este o parte crucială a dietei umane, dar pe măsură ce obiceiurile alimentare se schimbă și țările dezvoltate caută să reducă emisiile de carbon, sursa proteinelor a devenit un subiect de interes major”, a declarat Dr. Alistair Senior, coautor al studiului.

El a adăugat că descoperirea legăturii dintre proteinele vegetale și longevitate este esențială nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru sănătatea planetei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *