Cinci pași pentru o alimentație sănătoasă/ Începi cu psihicul și apoi treci la schimbările din meniu

alimentatie sanatoasa Sursa foto: Pexels

O alimentație sănătoasă este idealul multora dintre noi. Pentru unii pare dificil să respecte niște reguli, alții cedează poftelor culinare iar unora nu pare să le pese. Și, totuși, o alimentație sănătoasă este cheia sănătății organismului. Potrivit programs.online.american.edu, trecerea de la o alimentație haotică la una sănătoasă este un proces ce trebuie făcut etapizat, dacă vrei să reușești și să devină un stil de viață.

1. Gândirea pozitivă, strâns legată de alegerile alimentare sănătoase

Gândurile și sentimentele noastre au o legătură profundă cu alegerile de stil de viață. În plus, aceste alegeri pe care le facem ne influențează foarte mult sănătatea și bunăstarea generală. Sănătatea emoțională pozitivă promovează sănătatea mentală și fizică îmbunătățită, în timp ce gândirea pozitivă, încurajarea și autoinstruirea acționează ca întăritori. Când credem că ne putem controla comportamentul și ne putem lua angajamente solide față de noi înșine, avem șanse mai mari de succes în atingerea obiectivelor noastre de orice fel, inclusive al celor ce vizează schimbarea stilului de viață.

Permițându-ne să ne simțim împuterniciți și crezând că pașii noștri către o alimentație sănătoasă sunt autentici, atitudinea noastră pozitivă și angajată ne va duce departe.

De exemplu, căutând sprijin social, de la prieteni și familie sau urmând practici de relaxare și meditație ne ajută să ne menținem atitudinea pozitivă. De asemenea, îngrijirea corpului nostru și alegerea alimentelor reale și hrănitoare ne vor susține și întări atitudinea noastră sănătoasă.

2. Maximizează-ți energia, menținând constant nivelul glucozei din sânge

Îți poți maximiza energia prin susținerea nivelurilor constante de glucoză din sânge, pe întreg parcursul zilei. Putem face acest lucru oferind organismului nostru mese sănătoase echilibrate, care includ carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și proteine. Pe măsură ce astfel de mese sunt descompuse în corpul nostru, se dezvoltă o creștere și o scădere treptată, sănătoasă, a glicemiei. Dacă se consumă carbohidrați simpli, zahăr și/sau alimente foarte procesate, nivelul glucozei din sânge crește peste sau scade sub normal, ceea ce poate duce la amețeli, slăbiciune sau oboseală. Mâncatul la intervale regulate ajută, de asemenea, organismul să-și mențină echilibrul general.

Alimentele recomandate pentru menținerea nivelului sănătos al glucozei din sânge sunt cerealele integrale, leguminoasele, legumele, fructele și produsele lactate. Nivelurile moderate și constante de glucoză ajută corpurile noastre să mențină și să repare, continuu, sistemele sale, în timp ce permițând nivelurilor noastre de glucoză din sânge să crească drastic și să se prăbușească, pe parcursul zilei, ne poate forța corpul, ceea ce, în timp, duce, adesea, la diabet de tip II.

3. Întăriește-ți sistemul imunitar, prin alegerea alimentelor potrivite

Avem tendința de a rămâne pe drumul cel bun, cu o nutriție adecvată, atunci când suntem sănătoși, așa că haideți să ne creștem șansele de a rămâne sănătoși, prin întărirea sistemului imunitar. Imunitatea, protecția împotriva virușilor și bacteriilor, depinde de nutriția optimă. Echilibrul adecvat de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale susține un sistem imunitar puternic. Anumite alimente funcționale joacă, de asemenea, un rol semnificativ în stimularea sistemului imunitar al corpului nostru.

Alimente care ne susțin imunitatea:

  • Usturoiul: usturoiul a fost utilizat pe scară largă în medicina tradițională, cu scopuri protectoare și curative. Joacă un rol în menținerea homeostaziei sistemului imunitar și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii.
  • Lămâi: Lămâile restabilesc echilibrul acido-alcalin. Consumul de suc de lămâie, proaspăt stors în apă sau adăugarea lui în ceai, sosuri de salată, coacere sau gătit, ajută la menținerea „climatului” intern al organismului la un pH care susține bacteriile sănătoase, în locul virușilor și bacteriilor dăunătoare care se dezvoltă în medii mai acide.
  • Broccoli: Broccoli este bogat în antioxidanți și are efecte antiinflamatorii asupra organismului, ambele fiind vitale pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar.
  • Ceapa: S-a demonstrat că ceapa conține 25 de compuși activi și mai multe studii științifice au arătat că includerea cepei în dietă stimulează sistemul imunitar.
  • Fructe de pădure: Fructele de pădure sunt o sursă de polifenoli, care sunt un determinant important al funcției celulelor imune.

4. Planifică-ți mesele, pentru a nu fi tentat de mâncărurile nesănătoase

A avea un plan este esențial pentru fiecare obiectiv de sănătate. Când avem mâncare sănătoasă gata pregătită de mâncat, este mai puțin probabil să luăm decizii impulsive și să ajungem la mâncarea nesănătoasă. Încearcă să începi cu o mică schimbare, cum ar fi înlocuirea chipsurilor, la prânz, cu un măr sau păstrarea bețișoarelor de legume proaspete și a humusului în frigider, pentru a avea oricând gustări sau garnituri la masă.

Când planificăm, suntem conștienți și pregătiți pentru provocările care pot aparea pe parcurs. Planificarea meselor din timp și realizarea unei liste cu ce să gătești, înainte de a face cumpărături este, de asemenea, utilă pentru a ne menține pe drumul cel bun. Trecerea pe care o simțim către obiceiuri mai sănătoase, începând de la planificarea mesei, merge mână în mână cu o încredere sporită în pregătirea meselor sănătoase.

5. Alege fructe și legume, pentru antioxidanții din ele

Fructele și legumele conțin substanțe fitochimice, care sporesc profund efectele fiziologice asupra organismului. Prin capacitatea sa de a acționa ca antioxidanți și de a distruge bacteriile, bolile cronice pot fi prevenite.

Când planificăm mesele, să încercăm să încorporăm cel puțin cinci fructe și legume în fiecare zi. Consumul constant al acestor alimente proaspete ne va energiza, ceea ce ne va alimenta și mai mult motivația de a rămâne pe drumul cel bun.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *