Ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm rodie în fiecare zi/Pentru unele persoane este contraindicată rodia, în special pentru cele cu hipotensiune sau care iau anumite medicamente

Ce se întâmplă dacă mănânci o rodie în fiecare zi Foto: Freepik

Acest fruct de culoare roșu sângeriu îl putem găsi în magazinele de fructe și supermarketuri. Fructele sunt un tip de aliment pe care trebuie să îl includem în alimentația zilnică fără excepție, iar tipul pe care îl alegem poate varia în funcție de gusturile noastre, nevoile nutriționale sau în funcție de sezon, notează ABC. Dacă alegem să mâncă o rodie în fiecare zi, s-ar putea să avem efecte surprinzătoare în organism.

Deși în prezent putem găsi aproape orice tip de fruct la vânzare, fie că este recoltat acum sau nu, cea mai bună opțiune de a le consuma este să le alegem pe cele de sezon, deoarece în acest fel ne vor oferi un nivel mai mare de nutrienți și vor avea o aromă mai bogată. Și pentru că e toamnă și e sezonul recoltelor, putem găsi o mulțime de fructe în magazine sau la piață, în această perioadă.

Totuși, unele fructe precum bananele pot fi găsite tot timpul anului.

Vezi detalii

Dar să ne întoarcem la rodie, acest fruct roșu, roz sau portocaliu, cu tonuri de maro și coajă groasă care ascunde în interior boabe rubinii, comestibile, care au gust dulceag, dac sunt culese când sunt coapte. Momentul ideal pentru a-l lua începe la mijlocul lunii septembrie și continuă pe tot parcursul toamnei și o parte a iernii, până aproximativ în ianuarie. Deși este tipic zonelor tropicale și subtropicale, aceste fructe sunt importate și la noi în țară, astfel că ne putem bucura de ele.

Ar fi bine să mănânci rodii în fiecare zi?

Ca și aproape în cazul tuturor fructelor, nutrienții și atributele pe care le oferă organismului uman sunt deseori benefice pentru sănătatea noastră. În cazul rodiilor, acestea au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antiseptice, cardioprotectoare, antidegenerative și antihipertensive, potrivit Juanei Mª González Prada, expert în alimentație și nutriție.

În același timp, ea indică faptul că acest fruct care oferă 4% fibre și 78% apă, este foarte bogat în potasiu și sărac în sodiu. Asta pe lângă faptul că este o sursă bună de vitamina K, acid folic și vitamina C, pe lângă faptul că are o cantitate semnificativă de polifenoli. „Cei responsabili de efectele asupra sănătății sunt flavonoidele și alți polifenoli care acționează sinergic, sporind acțiunea lor asupra sănătății”, explică expertul. Acesta este un motiv pentru care consumul zilnic de o cantitate mică de rodie ne poate ajuta să combatem îmbătrânirea, să tratăm și să prevenim diabetul de tip 2, să îmbunătățim tranzitul intestinal. De asemenea, contribuie la sănătatea inimii.

Contraindicații

Cu toate acestea, există și contraindicații ale rodiei la unele persoane. Mai exact, persoanele care sunt hipotensive ar trebui să se abțină de la consumul acestui fruct, deoarece ajută la reducerea tensiunii arteriale. Pe de alta parte, rodia nu este indicata nici acelor persoane care suferă de gastrita, ulcere sau care au tendința la constipație, din cauza nivelului ridicat de aciditate.

De asemenea, dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială, colesterol crescut, de exemplu dacă luați rosuvastatină, sau medicamente pentru ficat, nu este recomandat să mâncați rodie. În orice caz, nu uitați întotdeauna să consultați un medic pentru aceste detalii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *