Ce ar trebui să mănânci și ce alimente să eviți, dacă ai Helicobacter pylori/Dieta este esențială în această infecție

Alimente interzise și alimente permise în infecția uc Helicobacter pylori Foto: Pixabay

Două treimi din populație este infectată cu o bacterie numită Helicobacter pylori, potrivit Nutriendo. Cei mai mulți dintre cei infectați nu se vor îmbolnăvi și nici nu vor avea simptome. De fapt, este posibil să nici nu știe că o au în stomac, chiar dacă Helicobacter pylori este contractată de obicei în copilărie. Însă dacă medicul te-a diagnosticat cu acestă infecție, treuie să afli ce alimente să eviți și care sunt cele recomandate.

Este bacteria care ne dă cel mai adesea probleme de stomac precum gastrita sau ulcerul. De asemenea, este asociată cu cancerul la stomac. Pe de altă parte, o publicație recentă raportează o incidență mai mare a bolii Alzheimer la pacienții infectați cu această bacterie. Dieta însă este un factor esențial în aceste cazuri.

Helicobacter pylori este o bacterie care poate infecta și crește în mucoasa stomacului. Deși acidul din acest organ împiedică majoritatea bacteriilor să locuiască în el, „Helicobacter pylori poate neutraliza această aciditate și supraviețui”, spune María Bienvenida Gómez Sánchez, dietetician-nutriționist la Unitatea de Nutriție a Serviciului de Endocrinologie și Nutriție al Spitalului General Universitar Reina Sofía din Murcia și membru al Academiei Spaniole de Nutriție și Dietetică.

Această bacterie are și alte particularități. „Este capabilă să pătrundă în mucoasa stomacului, atașându-se de celulele care o căptușesc. Acest lucru împiedică sistemul imunitar să o distrugă, deoarece nu poate ajunge la mucoasa stomacului”, confirmă Gómez Sánchez.

Prezența Helicobacter pylori în stomac provoacă inflamarea mucoasei. „Aceasta este ceea ce numim gastrită. Riscul de complicații crește dacă infecția se menține, ducând la ulcerații, limfom gastric și chiar cancer gastric”, explică expertul.

Ce alimente să consumi, dacă ai Helicobacter pylori

Dincolo de alegerea unor alimente compatibile cu această infecție, este important și să se reducă volumul de alimente, crescând ma degrabă numărul de mese pe zi. De asemenea, să se opteze pentru tipuri de preparare blânde precum gătitul la abur, fierberea, coacerea sau grătarul, ultimele două la temperaturi scăzute și cu foarte puțin ulei.

  • Cereale, cum ar fi pâinea, orezul, pastele, quinoa sau couscous.
  • Banane coapte și alte fructe, fierte sau coapte.
  • Legume gătite, ne-flatulente, cum ar fi dovleceii, dovleacul, morcovii, vinetele, prazul și fasolea verde.
  • Cartofii și cartofii dulci.
  • Lintea poate fi consumată, dar fără pieliță sau pasată și trecută printr-o strecurătoare chinezească, la fel și mazărea.
  • Carnea albă, cum ar fi puiul, curcanul sau iepurele.
  • Pește alb, cum ar fi merlucius, limbă de mare, cod sau John Dory.
  • Ouă.
  • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și lactoză, precum brânză proaspătă, brânză de vaci, iaurt sau kefir.
  • Băuturi pe bază de plante alternative la laptele de vacă, cum ar fi laptele de orez, ovăz, soia sau migdale.
  • Ca sursă de grăsimi, uleiul de măsline crud și avocado.
  • Alimente interzise (sau nerecomandate)

Dieteticienii și nutriționiști evită conceptul de „alimente interzise” pentru Helicobacter pylori și preferă să precizeze că există alimente care ar trebui consumate doar ocazional. În acest sens, trebuie evitate alimentele care favorizează iritarea și inflamarea mucoasei gastrice. Acestea includ:

  • Citricele și fructele crude.
  • Alimentele picante, alcoolul, băuturile carbogazoase, produsele stimulante precum cafeaua, cacaua sau ceaiul.
  • Laptele cu lactoză
  • Legume crude și flatulente, cum ar fi varza, broccoli sau anghinare
  • Cerealele integrale
  • Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi, deoarece încetinesc digestia, cum ar fi brânzeturile cremoase, carnea roșie, cârnații, produsele de patiserie și mâncărurile gata preparate.
  • Alimentele grase, cum ar fi alimentele prăjite, mâncărurile bătute, pane și gratinate.

Dieta pentru Helicobacter pylori

Încă o dată, dieteticienii și nutriționiști insistă asupra faptului că nu există o dietă per se care să combată infecția și nici să o vindece. Scopul prescrierii unei diete specifice este de a atenua simptomele sau de a permite pacientului să facă față mai bine simptomelor acestei boli.

María Bienvenida Gómez Sánchez a elaborat un exemplu de meniu de urmat în fazele acute în cazul în care a fost diagnosticat cu Helicobacter pylori:

Exemplu de meniu pentru Helicobacter pylori

  • Mic dejun: Kefir și pâine prăjită cu avocado și brânză proaspătă
  • Gustare: Măr copt fără zahăr adăugat
  • Prânz: Supă de tăieței fără grăsimi. Fasole verde, morcovi și cartofi cu merlucius gătit la abur; compot de pere; Pâine prăjită
  • Gustare de după-amiază: Iaurt și banană coaptă
  • Cină: Supă cremă de dovlecei și cartofi; Omletă franceză; Iaurt; Pâine prăjită

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *