CARNEA SINTETICĂ: Austria, susținută de mai multe state membre, printre care și România, cere Comisiei Europene o dezbatere amplă pe acest subiect

CARNEA SINTETICĂ: Austria, susținută de mai multe state membre, printre care și România, cere Comisiei Europene o dezbatere amplă pe acest subiect CARNEA SINTETICĂ: Austria, susținută de mai multe state membre, printre care și România, cere Comisiei Europene o dezbatere amplă pe acest subiect

Delegația Austriei a prezentat ieri, 23 Ianuarie, în cadrul Consiliului AgriFish, secțiunea Diverse, un document prin care avertizează asupra efectelor negative pe care le poate avea, în viitor, introducerea pe piața comunitară a cărnii obținute din celule stem, dacă acest aliment va fi autorizat de forurile din Bruxelles. Documentul a fost conceput de Austria, Franța și Italia și este susținut de Cehia, Cipru, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Malta, Polonia, România, Spania și Slovacia. 

Documentul supus atenției participanților la AgriFish pune o serie de întrebări, după cum urmează:

Întrebări etice: 

Vezi detalii

În timp ce Uniunea Europeană a decis să interzică produsele din carne obținută de la animale clonate sau produse alimentare obținute din animale sau din anumite specii de plante tratate cu hormoni, noi am fi gata să permitem producția de carne cultivată în laborator? Producția de carne pe bază de celule poate să fie considerată o alternativă mai prietenoasă cu animalele, față de activitatea zootehnică prezentă, dacă producția respectivă implică uciderea animalelor?

Întrebări economice: 

Cum să mai garantăm viabilitatea creșterii animalelor și a zonelor rurale? Cum să prevenim crearea de monopoluri sau oligopoluri în piața agroalimentară? Cum să prevenim apariția de noi dependențe în piața globală, în timp ce afirmăm de fiecare dată că acest lucru este esențial pentru a ne garanta autonomia strategică în sectorul alimentar?

Probleme de durabilitate: 

Cum vom mai reuși fără animale să menținem pășunile și practicile agricole extensive inclusiv în zonele mai puțin favorizate și montane, care au un rol major în stocarea carbonului? Care este amprenta reală de carbon a acestora tehnici de producere a cărnii cultivate în laborator?

Întrebări sociale: 

Cum ne asigurăm că inegalitățile nu cresc în ceea ce privește accesibilitatea produselor pe bază de carne autentică în rândul consumatorilor?

Preocupări legate de sănătatea publică: 

Cum putem garanta siguranța tehnologiei celulelor stem evitarea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor?

Probleme de transparență: 

Cum putem garanta că consumatorii sunt pe deplin conștienți de metode de producție, inclusiv dacă produsul provine dintr-o țară terță?

Aspecte juridice: 

Reglementarea actuală privind alimentele noi oferă o soluție adecvată și cadru cuprinzător pentru a evalua riscurile potențiale asociate cu aceste produse, ținând cont, pe deplin, de principiul precauției?

Semnatarii documentului solicită o abordare mai amplă a producției de carne pe bază de celule, pentru a putea fi luate în considerare aceste întrebări, dar și rezultatele discuțiilor care vor avea loc cu statele membre și cu societatea civilă europeană, înainte de a fi luată orice decizie de autorizare a pieței. 

Uniunea Europeană nu a eliberat până în prezent nicio autorizație pentru punerea pe piață a unor produse de origine animală obținute prin tehnici de cultivare celulară

Delegațiile care au înaintat documentul la Consiliul AgriFish susțin că este necesară o abordare transparentă, bazată pe știință și cuprinzătoare privind carnea obținută din celule stem și opinează că această producție nu constituie o alternativă durabilă la sistemul de producție bazat pe ferme. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *