Multe persoane confundă cele două preparate care au la bază fasolea fiartă. Nu doar tehnica, ci și gustul sunt diferite. În cazul icrelor de fasole se folosește și titlul caviar de fasole. Acest nume este folosit în multe alte culturi, inclusiv pentru salata de vinete: caviar de vinete.
Prima rețetă (fasole bătută, făcăluită, sleită) se face din fasole fiartă pisată/măcinată și, mai nou, de când avem la dispoziție tehnică modernă, mixată în blender și subțiată cu o parte din zeama în care a fiert. I se adaugă, de obicei, și doi-trei căței de usturoi, iar varianta clasică de servire este cu ceapă călită cu boia (afumată ori ba, după gustul fiecăruia). Mai există o variantă clasică în care se adaugă și puțin muștar și se renunță la ceapă.
Nu e obligatoriu, dar pentru o consistență mai fină, fasolea se trece și prin sită sau prin presa de piure.
Pentru icrele de fasole se folosește tehnica similară celei de la icrele de pește. Fasolea fiartă se zdrobește și apoi se mixează cu ulei, preferabil turnat într-un fir subțire în timp ce amestecați cu forță. Spre final, i se adaugă și zeamă de lămâie și, normal, asezonați cu sare și piper. Se mai pune ceapă crudă tăiată mărunt, fix cum se potrivește și la minunățiile de crap sau știucă.
Sursa foto: Sablin Stanislav | Dreamstime.com