Ultima modă în materie de genți de lux pare că a luat-o într-o direcție greu de înțeles pentru cineva cu o personalitate conservatoare. Dar pentru cineva care vrea să iasă în evidență, care adoră luxul, opulența sau extravaganța, o geantă în formă de cană de cafea este tocmai potrivită, chiar dacă prețul este mult peste cel al unei cafele.
Este vorba despre un brand de lux, care a creat o astfel de geantă, notează The Guardian. Modelul creat de Balenciaga, realizat din piele de vițel, se vinde cu aproximativ 4.350 de lire sterline – o sumă considerabil mai mare decât prețul unei cafele la pachet în Marea Britanie.
Această geantă imită atât paharul reutilizabil Balenciaga, fabricat din porțelan și polipropilenă (disponibil la prețul de 85 de lire sterline), cât și ambalajele de unică folosință. Accesorii de lux de acest fel sunt preferate de bogatele lumi, cu toate că sunt inspirate din obiecte de consum obișnuite și vândut la prețuri exorbitante.
O tendință în moda de lux
Supermodelul Gigi Hadid a purtat recent o geantă vintage Moschino din piele, în formă de cutie de suc de portocale, care costă 1.541 de lire sterline. Același brand oferă și o geantă clutch sub formă de țelină. Louis Vuitton a creat un model care imită o cutie de vopsea (1.980 de lire sterline), iar Balenciaga a lansat poșete în formă de pungi de chipsuri în diverse arome – chilli picant, sare și oțet sau brânză și ceapă (1.450 de lire sterline). În Marea Britanie, Anya Hindmarch și-a construit un brand în jurul acestei estetici, vânzând genți inspirate de ambalajele Frosties, măslinele Perelló sau sosul Lea & Perrins, la prețuri de până la 1.300 de lire sterline.
Moda și inspirația din obiecte banale
Potrivit lui Iain R. Webb, scriitor, curator și profesor de modă la Kingston School of Art din Londra, această tendință nu este nouă. „Moda a preluat mereu elemente din cotidian și utilitar,” explică el, amintind de „Marie Antoinette îmbrăcându-se ca o păstoriță” sau de tricoul de 185 de lire sterline creat de brandul Vetements, inspirat de sigla companiei DHL.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Însă Orsola de Castro, autoare și cofondatoare a grupului Fashion Revolution, consideră că astfel de designuri și-au pierdut relevanța. „Acest tip de estetică și-a epuizat semnificația după ce Andy Warhol a transformat conservele de supă Campbell în artă. Atunci avea un spirit rebel și transmitea un mesaj.”
Dacă în trecut un accesoriu inspirat de un pahar de cafea ar fi fost o critică la adresa plasticului sau a consumului inutil, astăzi, spune de Castro, este pur și simplu „vulgar”.
Un simbol al luxului și al inegalităților economice
Imaginea lui Lauren Sánchez, o femeie cu o avere estimată la peste 30 de milioane de dolari, purtând un obiect comun transformat într-un simbol al bogăției, nu este lipsită de controverse. Dr. Gaby Harris, lector în culturi vestimentare la Manchester Metropolitan University, consideră că astfel de accesorii reflectă „privilegiul celor bogați de a se asocia cu consumul de masă, păstrând totodată exclusivitatea”.
Creșterea prețurilor la cafea adaugă o dimensiune suplimentară acestui fenomen. „Observăm o inflație a bunurilor de bază, în timp ce veniturile rămân stagnante. Astfel, produse de zi cu zi, precum cafeaua, devin mai costisitoare, în timp ce cei mai bogați continuă să acumuleze averi,” explică Harris.
O estetică a opulenței exagerate
Geanta-pahar de cafea reflectă un paradox al epocii actuale, în care semnalele sociale transmise de obiectele de lux sunt din ce în ce mai confuze. Se observă o revenire a tendințelor ostentative din anii ’80, marcate de lăcomie și consum conspicuos, în paralel cu o incertitudine privind ierarhia socială.
Sean Monahan, analist de tendințe și autor al conceptului „boom boom” (care descrie estetica excesului financiar post-pandemic), explică: „Elita americană trece printr-o transformare. Mult timp, bogații au evitat să își etaleze averea. Acum, statutul social este mai greu de definit.”
În acest context, o geantă de lux în formă de cană de cafea capătă un sens ciudat și inversat, devenind un simbol al unei realități în care granițele dintre banal și extravagant sunt tot mai difuze.