Britanicii amână a șasea oară instituirea unor controale asupra legumelor și fructelor sosite din Uniunea Europeană, de teama unor complicații pe piața internă

Britanicii amână a șasea oară instituirea unor controale asupra legumelor și fructelor sosite din Uniunea Europeană, de teama unor complicații pe piața internă Britanicii amână a șasea oară instituirea unor controale asupra legumelor și fructelor sosite din Uniunea Europeană, de teama unor complicații pe piața internă

Guvernul Marii Britanii a anunțat recent că verificările asupra fructelor și legumelor care vin din Uniunea Europeană nu vor începe mai devreme de sfârșitul lunii octombrie. Această decizie oferă un răgaz important industriei alimentare, antreprenorii fiind îngrijorați de potențiale întârzieri ale transporturilor, în zona portuară, după Brexit. 

Prima etapă a noului sistem de import al Regatului Unit pentru alimente și produse proaspete urma să fie implementată miercuri, 31 Ianuarie 2024, dar decizia a fost amânată, pentru a șasea oară, din cauza temerilor legate de perturbarea activității la frontieră și de creșterea costului vieții pentru britanici.

Exportatorii din Uniunea Europeană de produse animale și vegetale cu risc mediu vor trebui, inițial, potrivit noilor norme încă neaplicate, să prezinte autorităților britanice certificate sanitare și fitosanitare de export. Verificările fizice ale transporturilor vor începe pe 30 aprilie, urmate de o cerință pentru certificate de siguranță și securitate din 31 octombrie. 

Cu toate acestea, companiile britanice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la alte perturbări, invocând că exportatorii UE și infrastructura portuară a Marii Britanii ar putea să nu fie pregătite în mod adecvat pentru aceste schimbări. .

DEFRA ( Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale ) a stârnit confuzie săptămâna trecută când a reclasificat în mod neașteptat anumite fructe și legume de la risc „scăzut” la „mediu”, dar a introdus și o „derogare” temporară, permițând ca aceste produse să fie tratate ca fiind de risc scăzut, cel puțin până la 31 octombrie 2024. Departamentul a eliminat ulterior referința la 31 octombrie, fără a mai preciza o dată fermă pentru când derogarea va fi eliminată. DEFRA a completat apoi că industriei i se va acorda cel puțin trei luni pentru a se pregăti pentru orice schimbări.

Amânarea controalelor fizice dincolo de luna octombrie ar putea permite guvernului să evite efectele oricărei perturbări economice în perspectiva unei posibile campanii electorale naționale, în 2025.

Cu toate acestea, ar putea crea probleme mai târziu, deoarece importurile de produse proaspete efectuate de Marea Britanie din UE ajung în lunile de iarnă la un procent de 70%.

„Modul în care au fost gestionate aceste schimbări este îngrijorător”, a declarat Marco Forgione, director general al Institutului de Export și Comerț Internațional, care reprezintă importatorii din Marea Britanie.

„Într-o perioadă în care afacerile se pregătesc pentru cea mai semnificativă modernizare a frontierei Marii Britanii, lipsa de comunicare cu privire la această reclasificare a produselor din fructe și legume nu este foarte încurajatoare”.

Compania Fresh Produce Consortium estimează că reclasificarea riscului ar putea adăuga 200 de milioane de lire sterline (253 de milioane de dolari), pe an, la costurile de import, ceea ce ar avea probabil impact asupra consumatorilor. Guvernul Regatului Unit a declarat însă că impactul inflaționist al noului sistem Border Target Operating Model va fi mai mic de 0,2 puncte procentuale pe o perioadă de trei ani.

foto cover agriland.ie

Britanicii amână a șasea oară instituirea unor controale asupra legumelor și fructelor sosite din Uniunea Europeană, de teama unor complicații pe piața internă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *