În timp ce cultivatorii români de cereale și plante oleaginoase se plâng că importurile de mărfuri agricole din Ucraina le afectează puternic afacerile și au reușit să obțină de la Comisia Europeană prelungirea restricțiilor privind introducerea pe piața unor țări din estul Uniunii Europene, printre care și România, a unor astfel de produse ( grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță ), legumicultorii olteni așteaptă cu sufletul la gură TIR-urile din Ucraina ca să vină în bazinul legumicol din județul Olt, să încarce legumele recoltate.
Fermierul Cerasela Delcea, din comuna Cilieni, jud. Olt, a declarat pentru Lantulalimentar.ro că sunt prezente, astăzi, 8 iunie 2023, patru TIR-uri din Ucraina, în piața de gros a satului, ca să încarce varză albă.
”Oferă 0,70 lei, cu 0,30 de lei sub prețul pieței, dar unii legumicultori acceptă acest preț, fiindcă este oferit pentru cantități mari. Ei ar putea să vândă unor samsari sau să meargă direct la piața de gros Pucheni din București, dar nu obțin mai mult. La cantități mari, 0,70 lei este un preț acceptabil. Ucrainenii sunt buni, fiindcă ne oferă șansa să nu aruncăm recolta la gunoi. Vă dați seama, dacă tăiem varza și nu o vindem la timp, se strică și nu mai avem ce să facem altceva, decât să o aruncăm. Anul acesta nu am vândut nimic ucrainenilor, dar anul trecut le-am vândut castraveți”, spune Cerasela Delcea.
În Cilieni, jud. Olt, există o piață de gros, deținută de primărie. Cei mai mulți agricultori își ofertează marfa pe această platformă, în timp ce numai câțiva dintre ei fac parte dintr-o cooperativă agricolă, care vinde legumele unor rețele de mari retaileri.
Micii fermieri necooperativizați nu reușesc să vândă către hypermarketuri, unul dintre motive fiind că nu reușesc să respecte regulile de bune practici, adică utilizarea unor cantități minime de pesticide, în condițiile în care culturile lor de tomate sunt afectate de insecta Tuta absoluta, foarte invazivă, pentru eliminarea căreia este nevoie de aplicarea unor insecticide puternice.
În statele din vestul Europei, există reguli de prevenire a atacului de Tuta absoluta, dar în România micii legumicultori nu beneficiază de consultanță din partea autorităților pentru a aplica reguli prietenoase cu mediul înconjurător și pentru a evita utilizarea masivă a produselor de protecție a plantelor.
Din păcate, comunicarea publică a autorităților noastre în ce privește utilizarea pesticidelor în legumicultură este deficitară. Scandalul pesticidelor depistate, recent, în Glodeanu Sărat, o renumită așezare de legumicultori din jud. Buzău, nu a fost comunicat în detaliu de către autoritățile responsabile, iar efectul asupra opiniei publice a fost unul negativ: ”vânzările de tomate sunt scăzute, lumea este marcată de știrile din presă, prețul la poarta fermei este de 3,50 lei sau 4 lei, dar comerțul nu merge prea bine”, spune Cerasela Delcea.