Alimentele surprinzătoare care pot reduce riscul de cancer la sân/Experții spun că soia și produsele din soia sunt cele mai indicate/Octombrie este Luna Conștientizării Cancerului de Sân

Tofu și alimentele di nsoia reduc riscul de cancer la sân Sursa foto: Eatingwell, Ali Redmond

La nivel global, 2,3 milioane de femei de toate vârstele au fost diagnosticate cu cancer de sân în 2022. Acest tip de cancer este tratabil într-un grad foarte mare dacă este depistat în stadii incipiente, dar conform cercetărilor recente, există câteva lucruri care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta această boală. Dieteticianul și omul de știință Megan Rossi a discutat săptămâna trecută pe pagina sa de Instagram despre cum un aliment controversat, despre care se zvonește că ar putea reduce rscul de cancer la sân, în ciuda faptului că inele voci susțin contrariul, și anume că ar fi un factor de risc, notează Eatingwell.

Alimentul în cauză este soia, iar în mod specific tofu este considerat a fi un „aliment interzis” pentru cei cu risc crescut de cancer. Dar iată de ce Rossi recomandă insistent încorporarea ingredientelor pe bază de soia în alimentație.

Soia poate reduce riscul de cancer la sân

Rossi începe videoclipul demontând mitul conform căruia tofu poate crește riscul de cancer la sân și afirmă că acesta poate avea efectul opus.

„Stați liniștiți, este doar un mit. De fapt, studiile arată că persoanele care includ soia în dietă, fie sub formă de boabe edamame, tofu, tempeh sau lapte de soia, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân”, spune doctorița. Iar acest lucru are o explicație clară.

„Unul dintre componentele cheie considerate benefice sunt acești fitoestrogeni din alimentele pe bază de soia”, explică ea mai departe. Ea face referire la studii din 2022 și 2024. Ambele susțin că consumul de soia este legat de un risc mai mic de cancer la sân datorită conținutului de izoflavone. Aceste compuși de fitoestrogeni pot, de asemenea, să ajute la reducerea simptomelor menopauzei, inclusiv a bufeurilor.

Cum să gătești o porție de tofu

Dacă vrei să încorporezi forme integrale de soia în dietă, încearcă aceste rețete foarte apreciate care evidențiază ingrediente aprobate de dieteticieni.

Aceste cubulețe de tofu cu unt și oțet balsamic sunt minunate într-o salată sau alături de legume coapte pentru o cină fără carne, în zilele de luni, spre exemplu.

Ingrediente

  • 1 pachet de 400 g tofu extra ferm, scurs, tăiat cuburi și uscat
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 linguriță sare, împărțită
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • 5 linguri de oțet balsamic
  • 2 lingurițe de muștar brun picant
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 1 lingură unt nesărat
  • 2 linguri busuioc proaspăt tocat
  • 1 ceapă, feliată subțire

Indicații

Poziționați grătarul în treimea superioară a cuptorului; preîncălziți la temperatură ridicată. Tapetați o tavă mare de copt cu folie.

Se amestecă tofu, uleiul, 1/4 linguriță de sare și piper într-un castron mediu. Aranjați într-un singur strat pe foaia de copt pregătită. Se prăjește până se rumenește ușor, 6 până la 8 minute. Întoarceți tofu-ul într-un bol.

Între timp, amestecați într-o cratiță mică oțetul, muștarul, zahărul brun și restul de 1/4 linguriță de sare; se aduce la fierbere la foc mare. Reduceți focul la mediu și fierbeți, amestecând des, până se îngroașă, aproximativ 5 minute. Se adaugă untul și se amestecă până se topește; se ia de pe foc. Adăugați sosul în tofu; se amestecă până când sunt acoperite uniform.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *