Alimentele asociate cu diabetul pe care probabil că le consumi zilnic, fără să știi ce risc presupun/Carnea roșie și mezelurile sunt în fruntea listei

Carnea roșie și mezelurile dau diabet Foto: Pixabay

Carnea roșie și mezelurile, respectiv carnea procesată, consumate zilnic timp de zece ani, sunt asociate cu o creștere a riscului de diabet de tip 2 cu până la 15%. Aceasta este concluzia unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Cambridge din Anglia, care a fost publicat miercuri în revista The Lancet Diabetes and Endocrinology, notează Webmd.

Aproape 4 din 10 adulți din SUA au deja prediabet și prezintă un risc ridicat de a evolua către diabetul de tip 2. Afecțiunea afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Diagnosticat de obicei în jurul vârstei de 45 de ani sau mai târziu, diabetul de tip 2 poate provoca complicații grave, cum ar fi bolile renale. În 2021 a fost a opta cauză principală de deces în SUA.

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au încercat să înțeleagă modul în care consumul de carne roșie neprocesată, carne procesată și cel de carne de pasăre influențează riscul de diabet de tip 2. Ei au luat în considerare factorii de risc cunoscuți pentru această afecțiune, precum nivelul de activitate fizică și indicele de masă corporală. Ei au utilizat unele metode statistice pentru a încerca să stabilească relația dintre consumul de carne și riscul de diabet de tip 2.

Asociere certă înter carnea roșie și mezelurile, cu diabetul de tip 2

„Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi până în prezent ale unei asocieri între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc viitor mai mare de diabet de tip 2”, a declarat autorul studiului Nita Forouhi, profesor la Universitatea din Cambridge. „Aceasta susține recomandările de a limita consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet de tip 2 în rândul populației”.

Cercetătorii au declarat că nu este clar dacă există o legătură între consumul de carne de pasăre și că sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la această posibilă legătură.

Constatările sunt cele mai recente dintr-o colecție tot mai mare de conexiuni între problemele de sănătate și consumul de carne roșie sau carne procesată. Autorii studiului au menționat că oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în organism (adesea numite „mecanisme”) după ce o persoană mănâncă carne, mecanisme care ar putea pune în mișcare dezvoltarea diabetului de tip 2. Aceștia au remarcat că potențialele modalități includ modificări ale modului în care organismul răspunde la hormonul insulină, care ar putea fi legate de cantitatea mare de grăsimi saturate din carnea roșie și carnea procesată. S-a demonstrat că dietele care limitează sau elimină carnea duc adesea la consumul de mai puține calorii și mai puține grăsimi.

50 de grame de mezeluri pe zi, risc mai mare cu 15% de diabet

Un alt motiv pentru care consumul regulat de carne ar putea crește riscul de diabet de tip 2 este că cei care mănâncă mai multă carne ar putea, de asemenea, să nu mănânce atât de multe alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, a declarat Forouhi pentru The New York Times.

Potrivit studiului, cantitatea de carne consumată în mod regulat de o persoană și tipul de carne au avut un impact asupra riscului de diabet de tip 2. Persoanele care consumau în mod regulat 50 de grame de carne procesată pe zi, cum ar fi două felii de șuncă, prezentau un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul a 10 ani.

Consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată, cum ar fi o friptură mică, a fost legat de un risc crescut cu 10%. Cercetătorii au raportat, de asemenea, că înlocuirea cărnii prelucrate cu carne roșie neprocesată sau carne de pasăre ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 al unei persoane. Un alt studiu recent de anul trecut a constatat, de asemenea, că utilizarea altor alimente, cum ar fi lactatele, nucile sau leguminoasele, pentru a reduce consumul de carne roșie a fost legată de un risc redus de diabet de tip 2.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *