Aditiv cu extract de rozmarin autorizat pentru hrana câinilor și pisicilor

hrana pentru pisici si caini, rozmarin, aditivi, EFSA foto: pexels.com/Nancy Guth

Comisia Europeană a autorizat, vineri, 12 aprilie, utilizarea ca aditiv în hrana câinilor și pisicilor a preparatului de extract de rozmarin din frunze uscate de Rosmarinus officinalis.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA ), în avizul din 18 noiembrie 2021, a concluzionat că, în condițiile de utilizare propuse, preparatul de extract de rozmarin obținut din frunze uscate de Rosmarinus officinalis L., prin extracție cu acetonă sau etanol, este sigur până la nivelurile maxime de utilizare de 300 mg/kg și de 50 mg/kg de hrană completă pentru câini, respectiv pisici (care corespunde unei concentrații de acid carnosic de 34 și, respectiv, 5 mg/kg). 

EFSA a concluzionat, de asemenea, că preparatul trebuie considerat iritant pentru piele și ochi, dar nu a putut concluziona cu privire la potențialul său de a fi sensibilizant pentru piele. Aceasta a considerat că expunerea prin inhalare este puțin probabilă. 

Întrucât extractul de rozmarin este utilizat ca aditiv alimentar, iar funcția sa în hrana pentru animale ar fi în esență aceeași cu cea din produsele alimentare, autoritatea a concluzionat că nu este necesară nicio demonstrare suplimentară a eficacității. 

Regulamentul de punere în aplicare ( UE ) 2024/1068 al Comisiei din 12 aprilie 2024 privind autorizarea unui preparat de extract de rozmarin ca aditiv în hrana pisicilor și a câinilor” a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, astăzi, 15 aprilie 2024.

 

Compoziția aditivului

Preparat de extract de rozmarin din frunze uscate de Rosmarinus officinalis cu acid carnosic 9-12 %, sumă de acid carnosic și carnosol ≥ 10 %

Formă: lichidă; extractul se obține prin metoda extracției cu acetonă sau cu etanol. Solvenți reziduali (acetonă sau etanol) ≤ 250 mg/kg

Camfor ≤ 150 mg/kg.

 

Alte dispoziții:

  • a se menționa condițiile de depozitare și stabilitatea la tratament termic în instrucțiunile de utilizare a aditivului și a preamestecurilor.
  • utilizarea simultană a diferitelor surse de acid carnosic nu trebuie să conducă la depășirea nivelului maxim permis al substanței respective în hrana completă pentru animale stabilit pentru fiecare specie relevantă.
  • pentru utilizatorii aditivului și ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale trebuie să stabilească proceduri operaționale și măsuri organizatorice pentru a contracara riscurile potențiale care rezultă din utilizarea lor. În cazul în care riscurile respective nu pot fi eliminate prin astfel de proceduri și de măsuri, aditivul și preamestecurile se utilizează cu echipamente individuale de protecție cutanată, oculară și respiratorie.

 

foto: pexels.com/Nancy Guth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *