Dacă ai uitat să scoți carnea din congelator și ai nevoie de ea cât mai repede, nu este deloc un bun obicei acela de a o lăsa la temperatura camerei sau direct în apă.
Prin congelare, proliferarea eventualelor bacterii este doar blocată, dar ele nu dispar. Motiv pentru care, explică la unison specialiștii în tehnologie alimentară, decongelarea trebuie să aibă loc la temperaturi cât mai joase – pentru a nu crea o temperatură propice pentru bacterii să se reproducă, pe măsură ce carnea se dezgheață. În schimb, dezghețând la temperaturi cu puțin peste cea de îngheț, riscul se diminuează în manieră drastică.
Pe cale de consecință, cel mai bine este să așezăm carnea congelată cu tot cu ambalaj pe o farfurie pe raftul cel mai de jos al frigiderului, care reprezintă punctul său cel mai rece, circa. Lăsând apoi carnea să se dezghețe în mod natural de azi pe mâine. În acest fel, dincolo de chestiunea microorganismelor, își va păstra și proprietățile organoleptice – gust, miros, culoare – mult mai bine.
Dar cum există și situații în care poate nu avem tot acest timp la dispoziție și nu avem un aparat electrodomestic cu funcție defrost, recomandarea specialiștilor este următoarea: carnea se poate lăsa într-un bol mare cu apă, dar închisă ermetic într-o pungă de plastic.