STUDIU: Regiuni viticole faimoase din toată lumea, în pericol din cauza schimbărilor climatice / 70% nu vor mai fi potrivite pentru producția de struguri până la sfârșitul secolului

regiuni viticole, schimbari climatice, vin, vinuri premium

Un nou studiu publicat în revista Nature estimează că până la 70% din regiunile viticole de top de pe planetă nu vor mai fi potrivite pentru a produce struguri până la sfârșitul secolului. Printre acestea se numără zone din California, Grecia, Italia și alte state.

Producția de vin evoluează în paralel cu schimbările climatice de mai mulți ani. Cu toate acestea, industria va trebui să se schimbe radical pentru a ține pasul, experimentând noi metode de cultivare și eventual noi zone viticole.

Cel mai vulnerabile regiuni sunt în Argentina, Australia, California și porțiunile sudice ale Italiei și Spaniei.

Aceste regiuni au înregistrat deja schimbări climatice semnificative, cum ar fi vârfuri de căldură și secetă, care duc la recolte mai timpurii. Mai mult, radiațiile crescute au afectat negativ calitatea strugurilor și au forțat unii producători să cultive în altă parte sau să nu mai cultive deloc.

Mai mult, cercetătorii estimează că aproximativ 30% din regiunile viticole cele mai afectate se confruntă cu condiții prea dramatice pentru ca producția de vinuri premium să continue.

În ultimele decenii, producătorii de vin au căutat terenuri mai răcoroase și mai potrivite pentru cultivare. Aceștia au plantat vie la altitudini mai mari, iar regiuni considerate cândva nepotrivite pentru producția de vinuri de calitate superioară, precum zone din statele americane Colorado sau Vermont, se arată promițătoare.

Sursa foto: Pexels/Tim Mossholder

Citește și: Vinul fără alcool, o noutate în industria mondială de sector, stârnește mari polemici în Italia / Un atac la tradiția milenară, o soluție pentru a elimina riscurile consumului de alcool sau lărgirea targetului comercial?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *