Compania producătoare de paste Barilla a dat startul la înscrierea în competiția Good Food Makers 2025, programul destinat startupurilor, spin-off-urilor și companiilor inovatoare în domeniul agrifood. Competiția a ajuns deja la a șaptea ediție și este deschisă candidaților din orice țară, iar cele trei proiecte câștigătoare vor lua parte la un program de patru săptămâni, alături de experți Barilla și companiile partenere, relatează cotidianul economic Il Sole 24 Ore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Prin programul Good Food Makers dorim să ne consolidăm angajamentul față de o inovație deschisă, capabilă să genereze valoare reală de-a lungul întregului lanț agroalimentar”, afirmă Claudia Berti, coordonatoarea departamentului de inovație din cadrul companiie. „Într-un context în continuă schimbare, credem că parteneriatul cu realități inovatoare este esențial pentru a face față provocărilor complexe precum sustenabilitatea și digitalizarea sistemelor agroalimentare, pentru a ne îmbunătăți în mod continuu activitatea.
Ediția specială Ecosystem de anul acesta ne permite să colaborăm îndeaproape cu parteneri strategici într-un parcurs structurat, orientat spre transformarea ideilor în soluții gata de a fi implementate. Este o oportunitate concretă de a inova împreună și cu impact real.”
Direcțiile ediției 2025
Proiectele care se înscriu în competiția din acest an trebuie să se înscrie în următoarele domenii de aplicare:
-
AgTech for Climate Resilience – în colaborare cu Open Fields, vizează tehnologii inovatoare pentru optimizarea cultivării busuiocului și gestionarea buruienilor spontane, cu accent pe climă și bune practici agricole sustenabile.
-
New Frontiers in Detection – în parteneriat cu Bizerba, caută soluții avansate de detecție pentru sporirea fiabilității și preciziei sistemelor de control din fabrici, cu scopul de a crește calitatea, eficiența și trasabilitatea proceselor industriale.
-
Best on Shelf – în colaborare cu Conad Nord Ovest, se adresează inițiativelor care pot propune instrumente inovatoare pentru monitorizarea prezenței și vizibilității produselor la raft, îmbunătățind în același timp gestionarea magazinelor și experiența de cumpărare a consumatorilor.
Din 2019 până azi, Good Food Makers a adunat peste 900 de candidaturi din 25 de țări și a colaborat deja cu 26 de startupuri, oferindu-le un cadru de creștere și testare a ideilor în teren. Înscrierile sunt deschise până la sfârșitul lunii iulie, iar programul va începe efectiv în septembrie, culminând în ianuarie 2026 prin manifestația Innovation Day.
Cazuri de succes din anii trecuți
Printre proiectele câștigătoare ale anilor trecuți se numără:
-
Connecting Food, care a digitalizat întregul lanț de aprovizionare cu busuioc proaspăt destinat sosului pesto Barilla, făcându-l complet trasabil prin tehnologie blockchain și accesibil consumatorilor prin QR Code.
-
Nosh Biofoods, care colaborează cu Barilla pentru obținerea de ingrediente sustenabile cu valoare nutritivă ridicată, prin tehnologii bazate pe fermentație.
-
Manual.to, prezent în ediția de anul trecut, ale cărui soluții pentru simplificarea formării și procedurilor operaționale sunt deja implementate în fabrica Barilla din Cremona.
Investiții în cercetare
În 2024, Barilla a investit aproximativ 50 de milioane de euro în cercetare și dezvoltare. Noul sediu al departamentului R&D este în curs de extindere și modernizare. Cu o suprafață totală de 12.000 m² și noi laboratoare, centrul va concentra la Parma toate competențele tehnice ale grupului Barilla, marcând un pas important înainte în capacitatea companiei de a face cercetare și inovație.