Reziduuri de produse fitosanitare în 10 din cele 24 de conserve de roșii de pe piață testate de o asociație a consumatorilor în Italia

reziduuri-de-produse-fitosanitare-in-10-din-cele-24-de-conserve-de-rosii-de-pe-piata-testate-de-o-asociatie-a-consumatorilor-in-italia foto: freepik.com

Conservele de roșii, fie că e vorba de passata di pomodoro, roșii decojite în suc de roșii, pastă de roșii triplu concentrat sau alte formule, sunt o prezență aproximativ cotidiană în viața italienilor. Însă o investigație recentă realizată de asociația pentru drepturile consumatorilor Altroconsumo a evidențiat, potrivit ziarului La Repubblica, faptul că aproape jumătate dintre mărcile de passata – cea mai consumată dintre toate tipurile de conserve de roșii – vândute în rețelele de retail au fost detectate ca având în compoziție reziduuri de produse fitosanitare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nu e vorba de ceva contrar normativelor în vigoare, toate produsele analizate respectă cerințele legale – conțin pastă de roșii adevărată, fără apă adăugată sau ingrediente interzise. Și la capitolul gust, mai multe sticle au primit aprecieri pozitive. Însă, surpriza neplăcută este dată de reziduuri.

Conform analizelor de laborator, în zece dintre cele 24 de mostre au fost detectate reziduuri de produse fitosanitare – substanțe chimice folosite în agricultură pentru a proteja culturile, dar care pot lăsa urme în produsul final. Este important de precizat că toate mostrele se încadrează în limitele prevăzute de legislația europeană, fără abateri legale. Cu toate acestea, unele dintre substanțele detectate sunt considerate de către comunitatea științifică ca prezentând un potențial risc pentru sănătate.

Mărcile vizate

Unul dintre produsele fitosanitare care apare cel mai frecvent este Dimetomorf, un fungicid care nu mai este autorizat în Uniunea Europeană, găsit în șase produse: Pomì, Le Stagioni d’Italia, Rosso Gargano, Le Conserve della Nonna, La Torrente și Delizie del Sole.

În unele cazuri, cum ar fi Rosso Gargano, au fost detectate mai multe substanțe simultan, inclusiv Spirotetrammat și Difenoconazol. Acesta din urmă apare și în produsul Selex, alături de Boscalid, o altă substanță asupra căreia specialiștii își concentrează în ultimii ani atenția.

Deși legislația permite utilizarea acestor substanțe în anumite limite, asociația Altroconsumo subliniază că problema nu este doar una juridică sau sanitară, ci și culturală și etică. Iar faptul că două treimi din produsele testate nu conțin urme de pesticide problematice demonstrează că o producție „mai curată” este posibilă.

Cuprul, singurul produs fitosanitar permis și în agricultura ecologică

Dintre cele 24 de paste de roșii analizate, 14 nu au conținut pesticide, cu excepția cuprului – singurul produs fitosanitar permis și în agricultura ecologică. Aceste produse sunt cele care au obținut cele mai bune scoruri, atât în ceea ce privește calitatea generală, cât și siguranța alimentară.

Un exemplu notabil este pastă de roșii marca Conad, care a impresionat prin parametrii tehnici și gustativi excelenți și a fost desemnată chiar „Cea mai bună alegere”. Nu este nici măcar cea mai scumpă – este a doua cea mai ieftină dintre cele recomandate.

Aceasta este, poate, cea mai relevantă concluzie a studiului: nu e nevoie să plătești mai mult pentru a mânca mai bine. Prețul, așa cum se întâmplă adesea, nu este un indicator sigur al calității. Dimpotrivă, poate coexista perfect cu transparența și puritatea ingredientelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *