Comisia Europeană a anunțat bilanțul comerțului exterior în sectorul agri-food, pentru luna februarie. Exporturile agroalimentare ale UE au ajuns la 19,6 miliarde EUR în februarie 2025, în ușoară creștere față de luna ianuarie și față luna februarie din anul precedent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Creșterea valorii exporturilor a fost determinată de prețurile ridicate la cacao și cafea, în timp ce exporturile de cereale au scăzut.
Importurile au scăzut cu 5% față de luna precedentă, ajungând la 15,2 miliarde EUR, dar au rămas semnificativ mai mari decât în februarie 2024, din cauza prețurilor globale ridicate. Drept urmare, excedentul comercial agroalimentar al UE a ajuns la 4,4 miliarde EUR.
Exporturi
Exporturile agroalimentare ale UE au ajuns la 19,6 miliarde EUR în februarie 2025, reprezentând o creștere lunară de 3% și o creștere de 1,4% față de februarie 2024. În primele două luni ale anului, exporturile au fost cu 984 de milioane EUR mai mari decât în aceeași perioadă din 2024. Regatul Unit a rămas principala destinație, cu o creștere de 322 de milioane EUR (+4%), determinată de exporturile mai mari de cacao, produse din cafea și culturi proteice.
Creșterile puternice ale prețurilor la cacao și cafea au susținut exporturile agroalimentare ale UE la începutul anului 2025. Produsele legate de cacao au condus la creșterea cu 758 de milioane EUR (+52%), urmate de produse de cofetărie (329 de milioane EUR, +19%) și produse lactate (158 de milioane EUR, +5%).
Cu toate acestea, exporturile de cereale au înregistrat o diminuare, din cauza scăderii volumelor (767 de milioane EUR, -30%).
Exporturile de preparate din fructe, nuci și legume au scăzut din cauza volumelor reduse, iar exporturile de ulei de măsline s-au micșorat, ca valoare, în principal din cauza scăderii prețurilor.
Importurile
Importurile agroalimentare ale UE au totalizat 15,2 miliarde EUR în februarie 2025, în scădere cu 5% față de ianuarie.Totuși au fost cu 15% mai mari decât nivelurile de anul trecut din cauza prețurilor globale ridicate, în special pentru cacao și cafea. Valorile importurilor din Coasta de Fildeș (733 de milioane EUR, +73%), China (447 de milioane EUR, +32%), Canada (344 de milioane EUR, +80%) și Australia (330 de milioane EUR, +149%) au crescut brusc, reflectând creșterea volumelor și a prețurilor pentru principalele mărfuri.
Prețurile ridicate la cacao, cafea, fructe și nuci au împins valorile importurilor UE spre creștere la începutul anului 2025. Numai cacaoa și cafeaua au reprezentat o creștere de 2,5 miliarde EUR (+59%), în timp ce fructele și nucile au adăugat încă 772 de milioane EUR (+20%). Valorile importurilor de semințe oleaginoase și ulei de măsline s-au micșorat, în principal din cauza scăderii prețurilor, în timp ce a celor de zahăr au scăzut, în principal din cauza volumelor reduse.