Într-o scrisoare trimisă recent guvernului României, Asociația Aberdeen Angus România a precizat că efectivele de bovine au crescut de la 120, în 2008, la 70.000 de capete în 2019.
Pe siteul https://aberdeenangus.ro scrie că asociația are în prezent peste 900 de membri din toate regiunile țării care dețin peste 53.000 de taurine din rasa Aberdeen Angus, însemnând un procent de peste 90% din totalul de capete existent la momentul acesta în țară. Datele sunt diferite, probabil din cauză că nu au fost actualizate. Oricum, câteva zeci de mii de capete de Angus reprezintă un progres semnificativ față de anul 2008.
Fermierii beneficiază de subvenții europene pentru suprafețele de pășune și terenurile arabile deținute, de un sprijin cuplat pentru zootehnie, care a fost mai consistent, dar a scăzut la aproape 300 euro/cap animal eligibil și de un sprijin financiar tranzitoriu, oferit din bugetul național.
Angus este o rasă robustă, se adaptează foarte bine diferitelor condiții de mediu, aclimatizându-se la temperaturi de la -40 de grade C. până la temperaturi de +40 de grade C. Rezistența rasei atât la factorii de mediu cât și la boli, o fac ușor de exploatat chiar și în condiții mai modeste de creștere.
Contactat de lantulalimentar.ro, președintele asociației a declarat că fermierii vând în hypermarketuri din București și Cluj-Napoca sau on line.
Un fermier din Caraș-Severin abatorizează vitele în Craiova și vinde carnea într-un magazin propriu în București.
Prețul unui kg de carne de Angus rămâne ridicat pentru mulți consumatori, acesta ajungând la peste 100 de lei.
În hypermarketurile din România ajunge și carne de Angus din Uniunea Europeană, America de Sud și Australia.
credit foto: Paul Cristescu