EuroCommerce a sesizat Comisia Europeană cu privire la proiectul de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România, care ar obliga comercianții să afișeze adaosul comercial aplicat fiecărui produs

pretul alimentelor 2025 seceta caldura extrema fenomene meteo extreme Sursa foto: Pixabay / Alexas_Fotos

EuroCommerce – organizația europeană care reprezintă interesele comerțului cu amănuntul și en-gros în Uniunea Europeană – își exprimă îngrijorarea față de un proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din România, care ar obliga comercianții să afișeze adaosul comercial aplicat fiecărui produs. Această măsură ar duce la dezvăluirea marjelor brute, ceea ce ar putea distorsiona concurența și afecta piața de retail.

Impact asupra competiției

ANPC susține că măsura ar îmbunătăți transparența prețurilor pentru consumatori, însă comercianții consideră că divulgarea informațiilor comerciale sensibile ar putea duce la practici anticoncurențiale și efecte negative asupra consumatorilor.

Organizația susține că nu există dovezi că românii nu pot lua decizii informate în prezent, având în vedere piața competitivă de retail din România.

Pe de altă parte, autoritățile din alte țări europene (Portugalia, Germania, Olanda etc.) au concluzionat că intervenția în prețuri nu ajută consumatorii, deoarece creșterile de preț au fost justificate de costuri mai mari.

Măsuri similare în România și în alte țări

În România, din iulie 2023 există un plafon de 20% la adaosul comercial pentru unele produse alimentare. În Ungaria, din martie 2025, adaosurile comerciale la 30 de categorii de produse alimentare sunt limitate la 10%, iar în ultimele zile plafonul de marjă a fost introdus pentru 874 de produse. În Bulgaria se pregătește de asemenea o legislație care să limiteze marjele comerciale.

Riscurile unei astfel de măsuri și eventuale efecte negative

Organizația susține că o astfel de măsură ar putea duce la creșterea inflației, afectarea viabilității comercianților cu marje mici (1-3%), datorită unei penurii de produse, dar și la probleme de aplicare a legislației în cazul magazinelor online din afara României.

„Solicităm Comisiei Europene să oprească tendința de reglementare excesivă a prețurilor, care poate duce la scăderea competitivității și la creșterea costurilor pentru consumatori”, se arată în scrisoarea adresată Theresei Ribeira, vicepreședinte a Comisiei Europene și semnată de Christel Delberghe, Director General al EuroCommerce.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ce este EuroCommerce

EuroCommerce este organizația europeană care reprezintă interesele comerțului cu amănuntul și en-gros în Uniunea Europeană. Aceasta include supermarketuri, magazine specializate, lanțuri internaționale, dar și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) din sectorul retail și en-gros.

Rolul și activitatea EuroCommerce

Această organizație reprezintă vocea retailerilor și distribuitorilor în fața instituțiilor europene (Comisia Europeană, Parlamentul European).
De asemenea, se implică în politici comerciale, reglementări privind concurența, sustenabilitate, protecția consumatorilor și transformarea digitală și lucrează cu organizații naționale și internaționale pentru a susține un mediu de afaceri echilibrat și competitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *