Ceea ce mai nou descoperim în jur sub denumirea de waffles nu sunt altceva decât evoluția pe continentul american a celebrelor gauffre belgiene. S-au născut ca o alternativă mai sofisticată la clătite și au o compoziție similară cu a unui pancake american. Însă diferă complet forma, fiind un preparat care seamănă în esență cu un fagure de miere. Compoziția de bază este în linii mari aceeași ca și pentru pancakes, doar ceva mai densă. Dar ea poate fi modificată după preferințele personale, inclusiv în funcție de ceea ce vrem să-i adăugăm deasupra. Ceea ce face din acest produs unul extrem de passpartout, precum clătitele. Cum se fac?
Pe vremuri exista o ustensilă de aluminiu, tradițională, dar timpul de preparare devenea foarte lung. Motiv pentru care s-a născut versiunea electrică de aparate pentru waffles:
-au o suprafață antiaderentă și compoziția nu se prinde niciodată de suprafața interioară
-se poate regla temperatura și timpul de coacere, astfel încât nu e nevoie să stăm să controlăm, ca în varianta tradițională
-au un consum limitat de energie, pentru că e nevoie de o încălzire la temperaturi moderate
-sunt de mai multe mărimi, astfel încât putem alege modelul în funcție de numărul de membri de familie sau de persoane care sunt în mod obișnuit la masă
Când poate fi util un aparat de făcut waffles
Este un preparat prin definiție pentru micul dejun, dacă îi adăugăm iaurt, miere, sirop de arțar sau oricare altul, gem sau dulceață. fructe, nuci și semințe deasupra.
Dar dacă îl asortăm cu creme tartinabile, brânzeturi sau preparate din carne, alegând o compoziție neutră, fără zahăr, un simplu waffle poate deveni piesa centrală a unei mese principale. Dacă la o combinație de acest tip îi asociem fie o supă, fie o salată, iată un meniu complet.
Caracteristicile principale ale unui aparat de făcut waffle
Caracteristicile de bază de care trebuie să ținem cont în alegerea unui astfel de aparat obișnuit, din marja de preț de maxim 100 de lei:
-dimensiunile sale
-controlul temperaturii și al procesului de rumenire
-distribuția uniformă a căldurii
-prezența led-urilor indicatoare și eventual a semnalelor sonore
-calitatea, durabilitate
Există și alte versiuni premium, mai scumpe, prevăzute cu funcții suplimentare, precum design rotativ pentru coacere uniformă, încălzire rapidă, strat antiaderent mai bun.
O rețetă simplă pentru circa 10 waffles
Lapte integral – 320 g
Făină tip 00 – 300 g
Unt – 200 g
Ouă la temperatura camerei – 4
Zahăr – 60 g
Praf de copt – 13 g
Sare fină – 3 g
Se topește untul, iar separat într-un bol transferăm făina, sarea, zahărul, dacă folosim, și praful de copt. Peste ele, adăugăm treptat laptele, ouăle, amestecând energic cu un tel. La final, încorporăm și untul, iar când compoziția devine uniformă și bine amalgamată este gata.
Se coc în aparat urmând instrucțiunile producătorului, luând compoziție cu un polonic.
Se pot conserva circa două zile, la frigider.