Statisticile groazei: 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor alterate sau contaminate, iar 420 000 dintre pacienți decedează; Cum combate tehnologia avansată fraudele alimentare

Statisticile groazei: 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor alterate sau contaminate, iar 420 000 dintre pacienți decedează; Cum combate tehnologia avansată fraudele alimentare Statisticile groazei: 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor alterate sau contaminate, iar 420 000 dintre pacienți decedează; Cum combate tehnologia avansată fraudele alimentare

Datele au fost furnizate de Organizația Mondială a Sănătății și preluate de publicația britanică The Times care estimează că fraudele alimentare costă industria de profil din Regatul Unit peste 11 miliarde de lire sterline anual. De pildă, înlocuirea alunelor cu semințe de pin în paste poate pune viața în pericol.

Descoperirea unui singur produs contaminat determină autoritățile din orice țară să retragă de pe piață și să distrugă întregul lot, fapt care conduce la transformarea în deșeuri a unor alimente viabile. Dacă într-un singur bax de spanac a fost depistată o neregulă de siguranță alimentară, ajung să fie compromise culturi întregi, iar micii fermieri să aibă de suferit.

Totodată, consumatorii au devenit mult mai interesați decât în trecut de trasabilitatea unui produs alimentar și de obținerea unor informații corecte despre originea, conținutul și condițiile de păstrare ale mâncării. Dacă un aliment este livrat ca fiind certificat organic, clientul vrea să știe sigur că alimentul respectiv este cu adevărat organic.

Pentru a asigura clienții de trasabilitatea alimentelor și de transparența lanțului alimentar, concernul american IMB, prin divizia IMB Food Trust, a conceput un registru digital de tip blockchain unde sunt colectate date de la fermieri, procesatori, distribuitori și retaileri, astfel încât utilizatorii înregistrați să poată avea acees în timp rapid, 2,2 secunde, la informații despre un produs alimentar, de la fermă până la magazin.

”Până acum, se pierdeau informațiile despre bananele, iaurtul și făina de ovăz care intră într-o fabrică pentru obținerea alimentelor pentru bebeluși. Acum, utilizatorul acestui registru are acces și la informații despre felul în care au fost obținute aceste ingrediente”, spune un director responsabil de dezvolatarea tehnologiei blockchain la IMB.

Utilizatorul are nevoie de un smartphone și de o aplicație pe care o descarcă de pe siteul companiei. Food Trust permite utilizatorilor să afle singuri că mâncarea este sigură și să nu se mai bazeze numai pe încrederea în compania care o vinde. De pildă, cu telefonul mobil poate fi scanat codul QR de pe eticheta unui pomelo produs în China, dar vândut în rețelele comerciale de pe întreaga planetă. Imediat, utilizatorul înregistrat în Food Trust, află când și unde a fost recoltat fructul, cine este proprietarul parcelei, când a fost ambalat fructul și durata transportului până la hypermarket.

În registrul digital sunt stocate inclusiv clipuri video despre fermele de producție. Astfel, utilizatorul poate vedea, de pildă, cu o simplă scanare cu telefonul mobil a etichetei unui pui din galantar, ferma unde a fost crescut puiul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Statisticile groazei: 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor alterate sau contaminate, iar 420 000 dintre pacienți decedează; Cum combate tehnologia avansată fraudele alimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *