Livrările de şampanie franţuzească au scăzut cu aproape 10% anul trecut, pe măsură ce incertitudinile economice şi politice au afectat apetitul consumatorilor pentru vinuri spumante pe pieţele importante, precum cele din Franţa şi SUA, a anunţat asociaţia profesională Comite Champagne, transmite Reuters, transmite Agerpres.
În luna iulie a anului trecut, producătorii de şampanie franţuzească au cerut o diminuare a numărului de struguri recoltaţi, după ce vânzările au scăzut cu peste 15% în prima jumătate a anului 2024. Spre deosebire de alte tipuri de vinuri, majoritatea sticlelor de şampanie sunt rezultatul unui amestec de struguri din mai multe recolte. Stocurile de struguri sunt refăcute în anii bunii şi aceste stocuri pot fi accesate în anii cu recolte slabe.
În total, pe parcursul anului 2024, au fost livrate un număr de 271,4 de milioane de sticle de şampanie franţuzească, cu 9,2% mai puţine decât în 2023, a precizat Comite Champagne, o asociaţie care regrupează producătorii şi comercianţii.
„Şampania este un adevărat barometru al stării de spirit a consumatorilor”, a declarat Maxime Toubart, co-preşedinte al Comite Champagne. „Acesta nu este un timp pentru a sărbători, date fiind inflaţia, conflictele din întreaga lume, incertitudinile economice şi politice de pe unele din cele mai mari pieţe pentru şampanie, precum Franţa şi SUA”, a adăugat Maxime Toubart într-un comunicat publicat sâmbătă seara.
Piaţa din Franţa a fost responsabilă pentru vânzarea a 118,2 milioane de sticle de şampanie, în scădere cu 7,2% comparativ cu 2023, asociaţia Comite Champagne dând vina pentru această scădere pe situaţia politică şi economică “pesimistă” din ţară. În luna decembrie, Francois Bayrou devenit al patrulea premier desemnat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi noul premier nu a reuşit nici până acum să treacă prin parlament bugetul pe 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Exporturile de şampanie franţuzească au scăzut şi ele în 2024, până la 153,2 milioane de sticle, cu 10,8% mai puţine decât în 2023.
„Este o perioadă mai puţin favorabilă şi trebuie să ne pregătim pentru viitor, să menţinem direcţia cu privire la standardele de mediu, să cucerim noi pieţe şi noi consumatori”, a spus David Chatillon, copreşedinte al Champagne Committee.
În fiecare an, aproximativ 310 milioane sticle de şampanie franţuzească, care beneficiază de o indicaţie geografică strict controlată, sunt vândute în întreaga lume, în timp ce alte peste un miliard sunt stocate în pivniţe, în aşteptarea momentului adecvat pentru a fi savurate.