Oul fiert la temperatură joasă, o delicatesă culinară cu albușul parțial coagulat și gălbenușul lichid sau moale/ Cum și la ce temperatură se gătește perfect

ou fiert la temperatura joasa Sursa foto: Pexels

Când gătim ouă în mod tradițional, punem ouăle în cratiță, aducem apa la punctul de fierbere, stingem focul și le lăsăm 2-3 minute pentru un ou moale, cu gălbenuș foarte lichid și albuș parțial coagulat, 5-6 minute pentru un gălbenuș lichid și albuș complet coagulat, 8-10 minute pentru un ou fiert tare, cu gălbenuș și albuș complet coagulate.

Aceasta metodă este relativ simplă, dar necesită atenție și cronometrare, vezi aici cum se fierbe un ou.

Ouă poșate vs. ouă la temperatură joasă

Dacă dorim ouă poșate, trebuie să spargem ouăle și să le scufundăm în apă, la o temperatură sub cea de fierbere, realizând un vortex în apă înainte de a introduce ouăle. Pentru rezultate perfecte trebuie ceva practică.

De aceea, gătirea oului la temperatură joasă reprezintă o alternativă excelentă. Este similară cu metoda poșată, dar mult mai ușor de controlat și fără riscul de a greși. Desigur, este important ca ouăle să fie de cea mai bună calitate și cât mai proaspete, ceea ce va asigura un rezultat final fără emoții.

Ce avem nevoie pentru a găti un ou perfect la temperatură joasă?

Un dispozitiv care să controleze temperatura mediului în care gătim oul este esențial. Există mai multe metode:

  1. O oală obișnuită și un termometru este metoda cea mai accesibilă, dar necesită monitorizare constantă pentru a menține temperatura.
  2. Un dispozitiv gen Thermomix sau plită electrică care mențin temperatura la nivelul setat sunt o modalitate mai scumpă, dar foarte simplu de aplicat.

Și, bineînțeles, avem nevoie de ouă de calitate, proaspete.

Cum să gătim un ou perfect la temperatură joasă?

Gătitul ouălor la temperatură joasă demonstrează importanța echilibrului între timp și temperatură. Putem ajusta acești doi parametri pentru a obține textura dorită a gălbenușului și a albușului.

Temperatura ideală de 64 – 65°C este preferată, deoarece la această temperatură gălbenușul rămâne lichid, iar albușul este coagulat parțial. La această temperatură, timpul de gătire influențează doar consistența gălbenușului:

  • 20 minute la 64 – 65°C: Gălbenuș complet lichid, albuș aproape coagulat.
  • 30 minute la 64 – 65°C: Gălbenuș destul de lichid, albuș aproape coagulat.
  • 40 minute la 64 – 65°C: Gălbenuș puțin lichid, albuș aproape coagulat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *