Deși dovleceii sunt preferați proaspeți, în sezonul verii, când se fac din belșug, parcă ai vrea uneori să păstrezi din ei și pentru mai târziu. Totuși, congelarea acestei legume vine cu câteva avertismente. Iată un ghid care îți va arăta pas cu pas cum să congelezi dovleceii în mod corect, recomandat de eatingwell.
Ce trebuie să știi înainte de a congela dovleceii
Din cauza conținutului ridicat de apă, dovleceii sunt dificil de congelat. Poate ai văzut multe postări care îți spun că îi poți tăia în bucăți, să-i opărești, să-i răcești rapid și să-i pui în congelator până când ești gata să-i prăjești sau să-i folosești în stir-fry, dar ceea ce vei obține este o grămadă de pastă rece și lipicioasă. Cu toate acestea, nu este imposibil – trebuie doar să ai o idee clară despre ce vrei să gătești înainte de a-i congela. Cu dovlecei congelați, poți face pâine cu dovlecei, chifteluțe din dovlecei și preparate la cuptor pentru mese sănătoase.
Cum să congelezi dovleceii
De ce vei avea nevoie:
- Sare
- Răzătoare sau robot de bucătărie
- Bol mare
- Prosoape de bucătărie curate
- Tavă de copt
- Hârtie de copt
- Pungi resigilabile pentru congelator sau recipiente din plastic etanșe
Spală dovleceii și șterge-i bine. Taie capetele. Folosind o răzătoare sau un robot de bucătărie, dă dovleceii pe răzătoare. Transferă-i apoi într-un bol mare; presară puțină sare și amestecă pentru a o distribui uniform. Lasă să stea timp de 15 minute. (Acest pas ajută la extragerea apei.) Pune apoi dovleceii rași în centrul unui prosop curat de bucătărie. Strânge marginile prosopului pentru a crea un „săculeț”. Stoarce cât mai multă apă posibil.
Împarte-i apoi în pungi resigilabile pentru congelator sau recipiente din plastic etanșe. Apasă pe pungi pentru a scoate cât mai mult aer înainte de a le sigila. Depozitează-le în congelator pentru până la un an.
Dovleceii congelați rași funcționează excelent în chifteluțe. Sunt delicioase și reprezintă un fel principal vegetarian sau o garnitură minunată. De asemenea, poți adăuga dovleceii rași congelați în supe și sosuri.