Nu este întotdeauna evident dacă aveți glicemie crescută, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni care alcătuiesc sindromul metabolic. Potrivit eatingwell.com, iată care sunt semnele care te trimit urgent la medic.
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Unii factori de risc pot fi gestionați prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi sedentarismul, o dietă nesănătoasă, consumul de calorii în exces, somnul inadecvat, fumatul și consumul de alcool, deoarece toți cresc probabilitatea de a dezvolta acest grup de afecțiuni.
Simptome care indică sindromul metabolic
Dacă bifați cel puțin trei dintre aceste simtpome, atunci puteți fi diagnosticat cu sindromul metabolic:
- Niveluri ridicate de zahăr din sânge
- Colesterol HDL „bun” scăzut
- Trigliceride ridicate
- Hipertensiune arterială
- Circumferința taliei mai mare
Cu excepția cazului în care vi se efectuează teste de sânge regulate, s-ar putea să nu știți dacă aveți o problemă cu glicemia sau cu lipidele – și, astfel, este posibil să nu aveți nicio idee că suferiți de sindrom metabolic. Deși aceste valori sunt folosite pentru a diagnostica bolile metabolice, există semne mai ascunse că aveți o problemă de sănătate.
1.Setea permanentă
„Un criteriu al sindromului metabolic este creșterea zahărului din sânge la sau peste 100 mg/dL, ceea ce poate indica rezistența la insulină”, spune nutriționista Kerry Conlon, specializată în boli gastro-intestinale. Setea excesivă și nevoia crescută de a urina sunt semne de avertizare timpurie că zahărul din sânge ar putea rămâne peste limitele normale. Dacă vă simțiți frecvent gura uscată și nu vă puteți potoli setea, consultați medicul pentru a vă testa glicemia.
2. Oboseala permanentă
Dacă sunteți epuizat în mod constant, dar nu știți de ce, este posibil să existe o problemă de sănătate. Există multe motive pentru care s-ar putea să fiți obosit – somn slab, o dietă dezechilibrată, stres – dar dacă vă simțiți obosit în mod frecvent, ar putea fi un simptom al glicemiei crescute. „Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge semnalează că reglarea energetică a corpului tău necesită atenție”, explică nutriționista Andrea Hinojosa, de la Honest Health & Wellness. Dacă sunteți obosit des – mai ales dacă sunteți de părere că dormiți suficient – trebuie să mergeți la medic.
3. Modificări ale pielii
Dacă ați observat modificări majore la nivelul pielii, ar putea fi un semn că aveți sindrom metabolic. Petele închise la culoare apărute pe piele se pot dezvolta ca urmare a îmbătrânirii și a altor cauze necunoscute, dar ele sunt, de asemenea, legate de diabet și rezistență la insulină. Mergeți la dermatolog pentru orice problemă de piele.
4. Furnicături și amorțeală în picioare
Dacă ați avut dureri, arsuri, furnicături și amorțeli ale picioarelor, este posibil să aveți sindrom metabolic. „Rezistența la insulină, tensiunea arterială crescută, glicemia crescută și nivelurile anormale de colesterol pot deteriora nervii și vasele extremităților inferioare, ducând la neuropatie periferică și boli vasculare”, spune medicul podiatru Adam Hotchkiss. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste senzații de înțepături sau furnicături în picioare, programați o vizită la medic.
5. Dureri de cap frecvente
Cauzele durerilor de cap sunt multe: deshidratare, stres, suprasolicitare ca urmare a statului îndelungat în fața ecranelor. Dar durerile de cap severe și migrenele sunt associate, de regulă, cu hipertensiunea arterială, conform cercetărilor. Ambele afecțiuni pot avea cauze subiacente similare, motiv pentru care pot apărea împreună. (De obicei, totuși, hipertensiunea nu provoacă dureri de cap decât dacă tensiunea arterială devine extrem de ridicată.)
Cum este diagnosticat sindromul metabolic
În general, sindromul metabolic poate fi diagnosticat prin analize de sânge de rutină, măsurarea tensiunii arteriale și a circumferinței taliei.
Trei dintre următorii parametri indică sindrom metabolic:
- Tensiune arterială de 130/85 mmHg sau mai mare
- Nivelul zahărului din sânge care este de 100 mg/dL sau mai mare
- Niveluri de colesterol HDL mai mici de 50 mg/dL (femei) sau 40 mg/dL (bărbați)
- Niveluri de trigliceride mai mari de 150 mg/dL
- Circumferința taliei depășește 80 cm la femei sau 101 cm la bărbați
Strategii de îmbunătățire a stării pacienților
Schimbările de nutriție, mișcarea și gestionarea stresului sunt modalități eficiente de a îmbunătăți starea persoanelor care suferă de sindromul metabolic.
- Optați pentru o dietă mediteraneană: Hinojosa recomandă adoptarea unei diete mediteraneene, care include fructe, legume, cereale integrale și fasole, plus cantități moderate de pește, carne de pasăre, produse lactate, nuci, ouă și ulei de măsline. „Acest model de alimentație subliniază o varietate de alimente și încurajează o abordare durabilă a alimentației, mai degrabă decât respectarea regulilor stricte”, spune ea.
- Creșteți fibrele: consumul mai multor fibre poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. „Consumarea unei varietăți de fructe și legume bogate în fibre ajută, de asemenea, la creșterea sațietății, ceea ce poate ajuta la reducerea porțiunilor în mod natural”, spune Conlon.
- Faceți mișcare în mod regulat: recomandările sunt să facți 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână, plus două zile de exerciții de rezistență. Fie că este vorba de mers pe jos, ciclism, înot, dans, patinaj cu rotile sau altceva, s-a dovedit că mișcarea zilnică promovează gestionarea sănătoasă a greutății și îmbunătățește sănătatea cardiometabolică.
- Gestionați stresul: tehnicile de reducere a stresului pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății. „Practici precum mindfulness, conectarea cu cei dragi și bucuria de a avea hobby-uri pot ajuta la atenuarea stresului și pot aduce un sentiment de pace”, spune Hinojosa.