Tratament revoluționar, dezvoltat pentru boala ficatului gras, care afectează 1 din 3 oameni la nivel mondial / Dieta nesănătoasă și sedentarismul, printre cauze

boala ficatului gras, tratament, boala ficatului gras non-alcoolic, dieta nesanatoasa, sedentarism Sursa foto: Shao-chun Wang | Dreamstime.com

Cercetătorii de la Michigan Medicine au dezvoltat un nou tratament potențial pentru boala ficatului gras non-alcoolic, în special pentru forma sa severă, steatohepatita nonalcoolică, relatează publicația The Brighter Side of News. Afecțiunile sunt cauzate, printre altele, de dietele nesănătoase – bogate în grăsimi saturate, zahăr și carbohidrați rafinați – și sedentarism.

Afectând până la 32% din populația globală, boala ficatului gras non-alcoolic este marcată de acumularea de grăsime în ficat, care poate duce la inflamație și cicatrizare. Forma mai severă, care afectează 6,5% din populația lumii, poate provoca leziuni hepatice ireversibile, iar până în prezent nu a existat niciun tratament eficient.

Echipa de cercetare, condusă de Dr. Eugene Chen, a creat un compus pe bază de glicină numit DT-109. Testat pe șoareci și primate neumane, DT-109 a dovedit că poate inversa acumularea de grăsime și preveni cicatrizarea ficatului, care sunt aspecte esențiale ale bolii ficatului gras non-alcoolic. Această descoperire, publicată în Cell Metabolism, reprezintă un pas important înainte, întrucât încercările anterioare de a trata afecțiunea au eșuat sau au ridicat probleme de siguranță.

Dezvoltarea DT-109 derivă din descoperirea faptului că metabolismul glicinei afectat este un factor-cheie în aceste afecțiuni. Deși mulți compuși au avut succes în experimentele făcute pe șoareci, aceste modele au limite în ceea ce privește reprezentarea exactă a formei umane a bolii. Utilizarea primatelor neumane pentru teste oferă un model preclinic mai fiabil.

DT-109 stimulează degradarea acizilor grași, promovează formarea de antioxidanți și inhibă producția de acizi biliari toxici, fiind promițător pentru viitoarele studii clinice la om.

Deoarece boala ficatului gras non-alcoolic este strâns legată de creșterea globală a obezității, a diabetului de tip 2 și a sindromului metabolic, dezvoltarea acestui medicament ar putea oferi un tratament mult așteptat pentru milioanele de persoane afectate de această boală.

În cazul în care studiile pe oameni vor avea succes, DT-109 ar putea deveni primul medicament aprobat pentru această afecțiune.

Citește și Ce mănânci dacă suferi de afecțiuni ale ficatului – sfaturile Fundației Americane pentru Ficat / Recomandări generale pentru boala ficatului gras

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *